ЦИК разреши заснемане и излъчване от броенето на вота в изборните секции

Сн. БГНЕС

Централната избирателна комисия разреши видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота.

То ще се осъществява след края на изборния ден - при обявяване на гласуването за приключило, като не се допуска заснемане на избирателни списъци, съобщиха от комисията в събота, деня за размисъл преди предсрочните избори на 11 юли.

За видеонаблюдение и излъчване от броенето на вота настояваха "Демократична България", която дори предложи законопроект още през януари т.г., но ГЕРБ и "Патриотите" дори не се занимаваха с него. Предишният състав на ЦИК, доминиран от ГЕРБ, излезе с инструкция за забрана на видеонаблюдението, след което първоинстанционният съд обяви инструкцията на ЦИК за незаконна. На 2 април Върховният административен съд практически постави видеонаблюдението на броенето извън закона, оставяйки без разглеждане искането за спиране на действието на указанията на ЦИК.

Видеонаблюдението обаче бе подкрепено от "Има такъв народ" и намери място в поправките на изборния закон, приети от 45-ия парламент. Регламентирано бе конкретното решение да се взима от ЦИК.

Комисията обяви, че видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време ще обхваща действията на Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; процесът на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Заснемането и излъчването в реално време се осъществява на определеното от районната комисия място, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към РИК.

То ще се извършва при спазване на изискванията за защита на личните данни и противоепидемичните мерки.

Решението на ЦИК е взето на основание на текстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.

Осигурява им се пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Осигурява им се и пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021