ЦИК регистрира 22 партии и коалиции за изборите на 26 март

Снимка: БГНЕС

Двадесет и две партии и коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март, отделно инициативни комитети могат да регистрират независими кандидат-депутати.

В регистъра на Централната избирателна комисия (ЦИК) има 18 партии и 9 коалиции. Регистрацията на 5 от партиите обаче не беше дадена или беше отнета след проверките на комисията, стана ясно в петък.

Деветима от членовете на ЦИК са гласували срещу регистрацията на "България без цензура" на Николай Бареков, 11 са били "За", но решенията на комисията се взимат с 2/3. Причината е настояването на Бареков партията в бюлетината да бъде записано името "Движение Презареди България".

"Обединение на българските националисти "Целокупна България" на Григор Велев също има отказ от ЦИК. Велев не е изпълнил изискването да предаде на "технически носител" списъка с три имена, ЕГН и саморъчен подпис на 3279-те избиратели, които подкрепят регистрацията на партията, въпреки, че е бил уведомен. Такава е причината и ЦИК да откаже регистрация на формацията "Национално движение единство".

Български национален съюз – НД, представляван от Боян Расате, също е получил отказ за регистрация, заради множество пропуски. Според комисията, Расате не е имал изрядно пълномощно да представлява партията, банковата сметка не е била актуална, имало и "непълноти и несъответствия на представения списък на избиратели за подкрепа".

"Български съюз за директна демокрация" пък не е успял да събере необходимите подписи.

Споделяне

Още от Избори 2017