ЦИК регистрира три инициативни комитета срещу АЕЦ "Белене"

ЦИК регистрира три инициативни комитета като застъпници на позицията срещу строежа на АЕЦ "Белене", съобщиха от комисията в събота, цитирани от БГНЕС. На ВМРО обаче е била отказана регистрация.

Трите одобрени комитета са с постъпили заявления от Борислав Сандов от партията на "Зелените", Мария Капон от ЕНП и Иван Иванов от Синята коалиция.

Комитетът на Сандов се казва "Зелените алтернативи против АЕЦ". В комитета освен "Зелените" и редица други екоорганизации участват Българска антиядрена коалиция и Българската фотоволтаична асоциация.

Около 11 000 подписа срещу АЕЦ "Белене" внесоха в ЦИК и от Инициативния комитет "БеляНЕ" с председател лидерът на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон при регистрацията на комитета. Алтернативната позиция на ИК на Капон е заявена като "НЕ на развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа".

Инициативен комитет, който е срещу строителството на нова ядрена централа внесе в ЦИК 14 830 подписа на български граждани, които защитават алтернативната позиция в предстоящия на 27 януари 2013 г. референдум.

Те няма да се противопоставят на строителството на нова ядрена мощност, каквато е 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но са за удължаване на живота на 5 и 6 блок на централата, тъй като инвестициите в нея вече са изплатени и това ще е най-евтината енергия у нас.

За отказа на регистрация на комитета на ВМРО от ЦИК посочват, че той няма алтернативна позиция, а всъщност позицията се припокрива с тази на Инициатимвия комитет, представляван от Стефан Воденичаров, инициирал националния референдум.

Националистите се обявяват "за независима българска енергетика срещу опитите България да попадне в чужда енергийна зависимост". ЦИК намира, че не е налице основание за регистриране на инициативния комитет на Ангел Джамбазки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?