ЦИК регистрира за изборите 17 наблюдатели на ОССЕ

ЦИК регистрира 17 наблюдатели на ОССЕ за изборите на 5 юли, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова в понеделник.

ОССЕ реши да изпрати наблюдатели, след като вече осъществи проучвателна мисия в България от 1 до 4 юни, непосредствено преди евровота. Представителите на ОССЕ са провели срещи в Народното събрание и няколко министерства, както и разговори с политически партии, неправителствени организации и медии.

Експертите от ОССЕ отбелязаха в доклада си, че промяната на изборния закон два месеца преди вота противоречи на добрите международни практики. Отчетени са и притесненията на политическите партии в страната, че е възможно купуване на гласове и оказване на натиск, особено в ромските квартали, районите със смесено население и малките населени места. В документа са намерили място и действията на ЦИК около регистрацията на "Синята коалиция".

Наскоро и говорителят на Европейската комисия Марк Грей съобщи, че комисията ще следи много внимателно дали при изборите в България ще бъде допусната търговия с гласове.

Международни наблюдатели на изборите официално бяха поискани от Синята коалиция и от гражданския сектор.

Според сините решенията на ЦИК за регистрацията на коалицията показват, че доминираната от представители на управляващата коалиция комисия е силно политизиран орган и не е способна да гарантира провеждането на свободни и честни избори по безпристрастен и прозрачен начин.

По-рано Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор поиска у нас да бъдат изпратени наблюдатели от Европейския съюз. Според неправителствените организации има опасност БСП и ДПС да фалшифицират изборите.

Споделяне

Още от България