ЦИК решава за листата с имената на осъдените в Либия

Централната избирателна комисия прие в петък документите за регистрация на партия “Ред, законност и справедливост”, в която на първите шест места са вписани имената на осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и на д-р Здравко Георгиев, който получи оправдателна присъда, но още не може да напусне Джамахирията.

Листата е вписана в необходимия регистър. Единственото, което трябва да се добави, са номерата на старите паспорти на медиците преди задържането им в Либия, обяви лидерът на партията Яне Янев.

Той обеща това да бъде направено в събота.    

Медицинските сестри собственоръчно са попълнили реда на имената си в листата, каза още Янев.

Водач е Кристияна Вълчева, втора е Валя Червеняшка, трета е Снежана Димитрова, на четвърто място е Нася Ненова, а пета е Валентина Сиропуло. Шестото място е определено за д-р Здравко Георгиев.

На седмо място в листата е поставен журналистът от в. “24 часа” Васил Сотиров, който пръв издигна идеята за издигането на медиците за кандидати за български представители в Европейския парламент, каза Янев.

Той смята да обжалва пред съда евентуален отказ на ЦИК да регистрира листата. Според него принципът на уседналост не важал за медиците, защото те са задържани незаконно и против волята им- нещо, което е признато от българската държава. Не предполагаме, че българският законодател умишлено би заложил в закона клауза, която би спряла медиците да се кандидатират, добави Янев, замествайки с лозунги неиздържаната юридическа страна на регистрацията на сестрите.

Той отхвърли възможността листата да бъде заличена и добави, че гарант за това е седмото място на журналиста Васил Сотиров.

Д-р Георгиев регистриран и като независим кандидат

Малко преди това инициативен комитет от Варна внесе документите за регистрация на д-р Здравко Георгиев като независим кандидат за евродепутат. Председателят на инициативния комитет Росен Марков съобщи, че д-р Георгиев е дал съгласието си за това и че всичко е консултирано с адвокат Владимир Шейтанов.

Процесът в Либия се превърна в политически, благодаря на Яне Янев за това, което прави, но нито една политическа партия няма да му позволи да регистрира българските медицински сестри като кандидати за евродепутати, каза Росен Марков. Той посочи, че е 95% е сигурен, че никой няма да го спре да регистрира д-р Здравко Георгиев като кандидат за евродепутат.

В брифинга на ЦИК след края на заседанието ѝ бе дадено разяснение по казуса с принципа за уседналост на д-р Георгиев. Откакто бе освободен по делото за заразяването със СПИН на над 400 либийски деца, д-р Георгиев живее в българското посолство в Триполи. Във връзка с това ЦИК е запитала МВнР дали територията на българско посолство в чужбина е българска.

Отговорът е бил следният: “Територията на българските дипломатически представителства в чужбина при никакви обстоятелства не се счита за територия на българската държава, респективно не отговаря на чл. 5 ал. 1 от Закона за избор на български представители в ЕП”. На практика това означава, че д-р Георгиев не отговаря на принципа на уседналост.

Около регистрацията на д-р Георгиев има и други нередности. Няма бордеро от БНБ за внесен депозит от 10 хил. лв., липсват и част от десетте хиляди подписа, нужни за издигане на независим кандидат, казаха от ЦИК.

Калфин: Издигането на сестрите за евродепутати е неморално

Външният министър Ивайло Калфин коментира издигането на осъдените сестри за евродепутати като неморално. Според него това е нов опит на политици да си вдигнат рейтинга, като използват трагедията. Това не е достойно, каза Калфин.

На въпрос дали българското външно министерство е мислило за прекратяване на договора за приятелство и сътрудничество с Либия, външният министър заяви, че следствие от този договор е и договорът за правна помощ. Според него, ако присъдите не са смъртни, българските сестри ще могат да се върнат в България.

Калфин каза още, че всекидневно се работи по въпроса за оказване на помощ на медиците. 

ГЕРБ извади от листата си свързан с ДС кандидат

Ден преди изтичане на крайния срок ГЕРБ също регистрира кандидатите си в ЦИК, но с двама нови представители и разместване, предизвикано от напускането на втория в листата Радослав Точев. Той се оттегли, след като преди седмица с колата си бутна и уби човек на пътя, въпреки че нямаше вина за инцидента.

На негово място е преместен Владимир Уручев. Влизат и двама нови кандидати. На седмо място е поставена медицинската сестра Мария Кръстева, която преди осем години бе задържана с останалите български медици в Либия, но скоро след това освободена, а на 15-то е Ирина Колева, ръководител на международни проекти в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Колева сменя Светлозар Панов, за когото проверката на ДКСИ е показала, че е бил свързан с бившата Държавна сигурност, поясни лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

СДС също регистрира в ЦИК своите кандидати за евродепутати. В сградата на комисията дойдоха председателят на СДС и водач на листата Петър Стоянов и 14 от кандидатите за евродепутати на партията.

Надежда Михайлова отказа да е в една листа с Петър Стоянов

Бившият лидер на СДС Надежда Михайлова, която беше поставена на пето неизбираемо място в листата, се е отказала да бъде кандидат за евродепутат, обясни председателят на предизборния щаб на СДС Димитър Аврамов. Той каза, че редът на кандидатите в листата се придвижва с един напред, като на 18-то място влиза Андон Гинев.

Трябва да имаме поне двама депутати в ЕП, за да продължим започнатото и съм сигурен, че ще успеем, коментира Стоянов.

Срокът за регистрация на листите и на независимите кандидати за евродепутати е 14 април, събота, 19 часа.  От ЦИК обещаха да огласяват по-рано от този час всяко решение, което вземат по утвърждаването на внесените листи. До 17 часа в петък бяха подадени листите на 12 партии, коалиции и документи на независими кандидати.

Споделяне

Още от България