ЦИК с изтекъл мандат ще организира евроизборите

ЦИК с изтекъл мандат ще организира евроизборите
Изборите за евродепутати през май ще бъдат организирани от Централна избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. Това реши мнозинството в парламента, след като отхвърли предложението на БСП веднага да започне процедура по смяна на състава на ЦИК.
 
Решението беше взето след полунощ на заседание, започнало в 9:30 сутринта в сряда. Преди да се заемат с темата за ЦИК, депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс, с които преференцията беше обезсмислена.
 
Мандатът на сегашната ЦИК изтича през март. По закон членовете на комисията трябва бъдат подменени най-рано три месеца преди и най-късно месец след изтичането на мандата им. Въпреки това от ГЕРБ бяха твърдо против такива смени само два месеца преди вота. Те подкрепиха тезата си с текст от закона, според който "членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове".
 
"Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.
 
"Законът не противоречи на това тази комисия да продължи своята работа", каза преди гласуването Спас Гърневски от ГЕРБ.
 
Искането на БСП беше подкрепено от един от коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - ВМРО. "С доста омерзение казвам, че ние от ВМРО подкрепяме този проект ", каза зам.-председателят на партията Искрен Веселинов. Подкрепата им обаче не беше достатъчна, за да започне процедурата по избор на нова ЦИК. 
Споделяне

Още по темата

Още от България