ЦИК саботира видеонаблюдението на изборите с бездействие

ЦИК саботира видеонаблюдението на изборите с бездействие

Централната избирателна комисия (ЦИК) се опитва умишлено да забави произнасянето на съда, от което зависи видеонаблюдението върху изборния процес на 4 април. Целта на изборната администрация е съдебното решение да излезе след изборната нощ, което ще го обезсмисли.

Преди десет дни ЦИК реши, че ще обжалва решението на Софийския административен съд (АССГ), с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването при броенето на гласовете. И досега обаче комисията не е внесла жалбата си, въпреки че окончателният ѝ текст е бил одобрен в събота.

ЦИК явно чака последния възможен ден за обжалване – 30 март, като целта е решение да няма до изборите, алармираха в понеделник от "Демократична България". Както е известно, обединението от месеци настоява застъпниците и наблюдателите да имат възможност да излъчват на живо броенето. Тази кауза ДБ защитава и в съда.

Жалбата на ЦИК ще се придвижва по общите правила, което означава, че съдът може да излезе с решение до месец след насрочването на заседанието, тоест далеч след изборите. За да не се случи това от "Демократична България", внесоха молба съдът бързо да придвижи жалбите срещу решението, за да може в срок до изборите на 4 април да има окончателно решение. С всеки изминал ден обаче намалява вероятността това да стане.

"Демократична България изразява своето остро несъгласие с подхода на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗлД), който по същество представлява тупане на топката и опит върховната инстанция да не може да се произнесе преди деня на изборите", се казва в позиция на "Демократична България".

Какво реши съдът и защо ЦИК жали?

На 15 март АССГ отмени частта от приетото от Централната избирателна комисия протоколно решение, с което бе забранено на застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Забраната за видеонаблюдението беше въведена със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. В тях се казваше, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", пише указанията.

"Демократична България" обжалва указанията на ЦИК още през февруари и така се стигна до решението на АССГ, което сега комисията ще жали.

След като "Демократична България" подаде жалба, съдът не просто уважи искането им, но обяви, че видеонаблюдението гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

Няколко дни след решението на съда, с което видеонаблюдението бе позволено, ЦИК реши да обжалва. Всъщност след членовете на комисията е имало разногласия, но в крайна сметка издигнатите от ГЕРБ и ДПС членове събират нужното мнозинство и решават, че ще се обжалва.

Най-ревностен защитник на идеята ЦИК да обжалва бе Ерхан Чаушев, който бе издигнат от ДПС за член на комисията. "ЦИК трябва да има достойнство и да си държи на актовете. Така се гради авторитет на ЦИК, който напоследък ми се вижда мижав", каза на висок тон той по време на заседание на ЦИК.

Какво ще стане, ако няма решение?

Ако до изборите съдът не излезе с решение по въпроса в видеозаснемането, то ситуацията се връща в началната си точка – според едни то няма да е позволено, а според други няма да е разрешено. Подкрепящите видеонаблюдението ще приемат, че указанията на ЦИК и КЗЛД нарушават закона, а ЦИК вероятно ще заеме точно обратната позиция.  

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Къде му е мястото на Бойко Борисов?