ЦИК санкционира ВМРО и Ангел Джамбазки заради предизборен репортаж

Евродепутатът призовал за използване на оръжие при овладяване на публични безредици

Ангел Джамбазки

Централната избирателна комисия (ЦИК) е санкционирала партия ВМРО и нейния евродепутат и кандидат за член на следващия Европарламент Ангел Джамбазки заради предизборен репортаж, излъчен по ТВ Европа, става ясно от сайта на комисията.

Партията е наказана заради използването на националното знаме в агитационни материали, а Джамбазки - заради изказване, което представлява положителната оценка за използването на огнестрелно оръжие от полицията и въоръжените сили при овладяването на публични безредици.

Сигналът до ЦИК е подаден от Съвета за електронни медии.

В телевизионния репортаж е отразена среща на кандидатите за евродепутати на ВМРО, инициирана от синдикалната организация на Българските полицейски синдикати.

В репортажа са коментирани събитията в Куклен, по повод на които Ангел Джамбазки сравнява реакцията на българската с брюкселската полиция при овладяване на улични безредици с използването на огнестрелно оръжие. В два от кадрите на репортажа е показано националното знаме, редом със знамето на Европейския съюз и партийното знаме на "ВМРО – БНД".

ЦИК счита, че репортажът от срещата на 30 април 2019 г. безспорно има характер на предизборен агитационен материал, тъй като е представен в рубрика "Евроизбори" на ТВ Европа и носи задължителния атрибут на предизборно послание, съдържащо предупреждението, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Член 183, ал. 4 от Изборния кодекс изрично забранява използването на герба и знамето на Република България в агитационни материали, което е факт в два от кадрите на репортажа. Едновременно с това призивът за използване на оръжие при овладяване на безредици може да бъде възприет като накърняващ добрите нрави. Именно затова ЦИК е решила да санкционира както партия ВМРО, така и нейния кандидат за евродепутат Ангел Джамбазки.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019