ЦИК със закъснение и вече без особена полза разсекретява стенограмите си

От комисията решиха все пак да се съобразят с препоръките на ОССЕ

ЦИК със закъснение и вече без особена полза разсекретява стенограмите си

Централната избирателна комисия (ЦИК) е стигнала до мнението, че няма пречки в Изборния кодекс да се заложи по-голяма прозрачност в работата ѝ. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Ралица Негенцова пред Mediapool във вторник, която обясни, че комисията е изпратила свое становище до МВнР по препоръките на международните наблюдатели на изборите от ОССЕ.

Седмица по-рано и председателят на правната комисия Искра Фидосова се ангажира да внесе поправки в Изборния кодекс, които с цел повече прозрачност в работата на ЦИК да регламентират публикуването на стенограмите от заседанията ѝ.

“Ние в ЦИК приемаме препоръките, направени от ОССЕ, и приемаме да публикуваме протоколите и стенограмите си”, обясни говорителят на комисията.

По думите на негенцова обаче “датата ще бъде отложена във времето” и публикуването на документите няма да обхване нито минал период, нито заседанията за предстоящите частични избори.

Това решение обаче е безвъзвратно закъсняло от гледна точка на множеството скандали, които се разразиха около комисията, и съмненията за политически решения за регистрацията на Найден Зеленогроски в Плевен, за прозрачността на бюлетините и прочие.

Впечатление прави и липсата на ясен срок, с който ЦИК не желаят да се ангажират. “Не мога да ви кажи дали ще стане от 1 април, или 1 май”, заяви Негенцова.

Сроковете, които комисията залага в бъдеще, доста умело прескача настоящата организация на частичния вот, там, където той е касиран. Което от своя страна пак ще даде възможност решенията да се вземат на тъмно.

По думите на Негенцова Централната избирателна комисия е отправила искане до Министерския съвет да им бъде предоставена система за гласуване по модел на общинските съвети, с която да се улесни “качването” на протоколи, стенограми и гласувания онлайн.

“След обсъждания решихме, че няма никаква законова пречка да дадем повече прозрачност на решенията и обсъжданията си”, допълни Негенцова.

Тя и другите ѝ колеги от Централната избирателна комисия по време на предизборната кампания използваха почти същата формулировка, за да скрият стенограмите от заседанията си.

На десетките запитвания от Mediapool и неправителствени организации дали ще бъдат предоставени протоколите от заседанията на ЦИК в период септември – октомври 2011 година от комисията обясняваха, че не могат да сторят това, защото в закона няма изрично разписан текст, който да им разрешава.

Говорителят на ЦИК обясни също, че най-вероятно специалистите по изборно законодателство ще се съобразят с препоръката на ОССЕ да организират разяснителната кампания за идните парламентарни избори.

Международната организация настоява ЦИК да бъде с постоянно действаща професионална администрация и с независим бюджет. ”Това ще помогне за изграждането на необходимия капацитет и ще позволи на ЦИК да предлага подобрения в изборното законодателство”, се казва в доклада на ОССЕ.

Организацията препоръчва още назначаване на хора, предложени от опозиционни партии, на ключови позиции в изборната администрация, за да се премахне усещането, че се вземат политически мотивирани решения.

Остра критика има срещу решението на ЦИК да засекрети протоколите от своите заседания. Според ОССЕ избирателните комисии на всички нива трябва да работят при пълна публичност. Скандалите с отказа на ЦИК да взема решения заради липса на мнозинство от 2/3 също са намерили място в доклада. Международната организация настоява в тези случаи да се постановява решение, че жалбите са отхвърлени, което да може да се обжалва пред съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?