ЦИК създаде правна каша с микс между Изборния кодекс и закона за референдумите

Специалистите по вота написаха безпрецедентно решение за предстоящото допитване

ЦИК създаде правна каша с микс между Изборния кодекс и закона за референдумите

Поредната правна каша около предстоящия в началото на идната година национален референдум забърка Централната избирателна комисия със свое решение от вторник. Неуредицата в случая засяга защитниците на контратезата, която, според нормативния акт, уреждащ прякото участите на гражданите в държавната власт, е задължителна.

Според същия закон гражданите трябва да имат равен достъп до двете тези – "за" и "против" зададения въпрос. Всички норми по регистрацията на защитаващите противниковата теза са според Изборния кодекс.

Следвайки тази логика, Централната избирателна комисия публикува на интернет-страницата си във вторник вечер екзотично решение, според което желаещите граждани да защитават тезата срещу ядрената енергетика, каквато е темата на референдума, трябва да се регистрират в ЦИК като инициативен комитет. На ентусиастите ще им се наложи да съберат в рамките на 50 дни преди референдума, т.е. до 7 декември 7000 подписа, за да бъдат допуснати да защитават позицията си.

Изискването не е новост, тъй като подобна хипотеза се обсъждаше в комисията още в началото на месец ноември. Тогава изборните специалисти умуваха дали застъпниците на контратезата трябва да внесат 7000 подписа, както и депозит от 10 000 лева, каквото е изискването на Изборния кодекс.

Както Mediapool писа тогава в ЦИК доминираше мнението, че ако се поиска сума за застъпване на контратезата, двата инициативни комитета няма да са равнопоставени, тъй като този, който внесе искането за референдеум, не е внесъл нито стотинка, тъй като подобно изискване не фигурира в нормативния акт за референдумите.

При обсъждането на казуса е надделяло мнението, че след като едните не са внесли каквато и да е сума, то другите не трябва да внасят такава. Въпреки това обаче изборните специалисти са счели, че трябва да приложат Изборния кодекс за събиране на 7000 подписа.

По този начин ЦИК се поставиха сами в деликатното положение да нарушат закона, уреждащ вота, тъй като той е категоричен - инициативен комитет се регистрира, ако е парафиран от определен брой хора и обезпечен със сума от 10 000 лева.

Според закона бройката на избирателите, съставляващи инициативния комитет, е различна в зависимост от длъжността, за която излъчват кандидат. За народен представител са необходимите подписите на не повече от 5000 избиратели, но не по-малко от 3 на сто с постоянен адрес на територията на района, за президент инициативният комитет е съставен от 21 души.

Кой знае защо обаче ЦИК записва за комитета, който ще защитава контратезата, изискване да бъде между 5 и 15 души. Проверка на Mediapool показа, че в комисията са направили странен нормативен микс между ИК и Закона за референдумите, според който национален референдум се организира чрез подписка, организирана от инициативен комитет, състоящ се между 5 и 15 души.

С взетото си решение ЦИК нарушават два закона и затрудняват като цяло защитаването на теза, противна на тази, застъпвана от БСП и ГЕРБ – "за" ядрена енергетика. Изборните специалисти прилагат частично Изборния кодекс, частично Закона за референдумите, въпреки че неговите разпоредби са достатъчно ясни.

С изискването на 7000 подписа, събрани в рамките на 50 дни преди датата на референдума, пък ще затруднят силно партия "Зелените", които към момента са единствените подали документи в ЦИК и желаещи да застъпят позиция срещу ядрената енергетика. Ако те не успеят да се регистрират, комисията с изискванията си практически ще наруши и Закона за референдумите, който задължава осигуряването на равен достъп до информация на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от България