ЦИК ще реши дали да отвори софтуера за преброяване на гласовете

Във вторник ЦИК ще реши дали да отвори кода към софтуера за преброяване на гласовете след предсрочните избори на 12 май. Това стана ясно в понеделник по време представяне на софтуера от страна на "Информационно обслужване" (ИО) в Централната избирателна комисия.

От неправителствени организации, след които Института за развитие на публичната среда и Фондация "14 януари" поискаха "Информационно обслужване" да публикува код, с който всеки, който иска, да може да види начина на функциониране на софтуера. Целта е крайните резултати да бъдат проверими.

Според директора на фирмата технически това е възможно, но крайното решение трябва да вземе ЦИК. От избирателната комисия обясниха, че то ще се гласува във вторник. Изборните специалисти обаче смятат, че кодът може да бъде откраднат. Не е ясно кой би имал интерес да краде код към софтуер, който се ползва еднократно.

Председателят на борда на директорите на ИО Валери Борисов каза пред Mediapool, че решението за огласяването на кода не се взема от държавното дружество. "В момента, в който ЦИК ни изберат за изпълнител по обществената поръчка, софтуерът става тяхна интелектуална собственост – така че трябва те да кажат дали са склонни да го дадат", заяви Борисов. По думите му всяка година методиката, която комисията обявява, е различна и затова кандидатстващите фирми пишат за всеки вот нов софтуер.

Междувременно от "Информационно обслужване" в понеделник демонстрираха стъпка по стъпка обработването на документите в системата.

Всеки протокол ще има уникален номер, всяко движение в системата се пази. Ако се получи разминаване на данните от секционните протоколи, окончателният резултат се заверява с подписите на членове от СИК и представител на РИК.

За по-голяма сигурност в ЦИК данните се въвеждат повторно. Достъпът до системата за обработване на вота ще става със заверен електронен подпис, като експертите на "Информационно обслужване" в зависимост от задачата, която изпълняват, ще влизат до определено ниво. И най-важното - всички секционни протоколи, както изисква Изборният кодекс, ще бъдат сканирани и публикувани в интернет.

"Всички документи, методика, конкурсна документация, базисните данни от секционните избирателни комисии, протоколи ще бъдат публични, така че всеки един, който е технически и математически грамотен, да може да си реализира софтуерно решение", обясни Ивайло Филипов - директор на "Информационно обслужване".

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?