ЦИК спря разпространението на книгата, издавана от вестник "Телеграф"

Комисията смята, че собственикът на изданието и кандидат на ДПС Делян Пеевски не носи отговорност

ЦИК спря разпространението на книгата, издавана от вестник "Телеграф"

Централната избирателна комисия (ЦИК) постановява в сряда вечер спиране на разпространението на книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!", предлагана безплатно заедно с в. "Телеграф". Изданието бе насочено срещу партията на бившия правосъден министър Христо Иванов “Да, България”, както и срещу представители на коалиция “Нова република”. Със свое решение комисията частично е уважила жалбата на коалиция "Движение Да, България" срещу акцията на медиата, собственост на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски.

Книгата беше разпространена в понеделник, безплатно заедно с брой на вестник "Телеграф". Според ЦИК части от книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!" нарушават разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК. В нея се забранява използването на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

"В издадения материал пряко се засягат имената на кандидати за народни представители по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания. По време на провеждането ѝ не може да се разпространяват материали под каквато и да е форма, които съдържат осмиващи, клеветнически или други вредоносни за участниците в избори изказвания."

“Доставчикът на медийната услуга носи редакционната отговорност за избора на съдържание на медийната услуга, както и за определяне на начина, по който тя е организирана. Редакционната отговорност се изразява чрез упражняването на ефективен контрол върху съдържанието на предоставените медийни услуги по време на предизборната кампания", се казва в решението на комисията.

В него е отбелязано още, че от приложените доказателства е видно, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски".

Комисията обаче приема, че собствеността върху капитала няма отношение към това дали с въпросното издание е извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната кампания. По този начин изборните експерти удовлетоварят само частично жалбата на формацията на Христо Иванов.

"В преписката не се съдържат доказателства, че Делян Славчев Пеевски в качеството си на кандидат за народен представител е извършил нарушение на разпоредби на ИК", пише в решението на комисията. Напрактика ЦИК приема, че собствеността на медиата няма отношение към нейното редакционно съдържание.

ЦИК приемат, че жалбата на коалицията е "частично основателна" и че отговорността за нарушението се носи от управителя на "Телеграф" ЕООД, доколкото носи редакционната отговорност за съдържанието на публикувания материал. Съставеният акт за установяване на административно нарушение е изпратен на областния управител на София, който трябва да издаде наказателното постановление срещу изданието. Вестникът може да обжалва решението пред ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България