ЦИК тегли жребий за номерата на партиите в изборите

сн.БГНЕС

Централната избирателна комисия ще изтегли жребия за поредността на партиите и коалициите в интегралната бюлетина за парламентарните избори на 12 май. В нея ще бъдат изписани имената на формациите и първите трима кандидати в листите им.

Заради големия брой кандидати за депутати бюлетината ще бъде дълга 25 см, а в големите избирателни райони над половин метър.

За участие в предсрочния вот са регистрирани 38 партии и 7 коалиции, в които влизат 25 партии. Пет формации, които се регистрираха, вече обявиха,  че няма да участват на изборите и поискаха регистрациите им да бъдат заличени. ЦИК им отказа, тъй като Изборният кодекс не дава такава възможност.

Във вторник изтича срокът за регистрация на независимите кандидати за депутати в районните избирателни комисии след представяне на подписка с 5000 избиратели в съответния район.

Шест инициативни комитета заявиха желание да участват - три в София, нападателят срещу Ахмед Доган - Октай Енимехмедов в Бургас, бившият общински съветник Иван Славков във Варна и неуспелият през 2009 г. кандидат за мажоритарен депутат Жоро Ничев в Плевен. Ако те бъдат регистрирани, техният номер в интегралната бюлетина ще бъде определен с жребий от районната избирателна комисия.

Споделяне

Още от Избори 2013