ЦИК: Утре ще е ясен броят на подвижните урни за болни и карантини

Карантинираните можели да отидат да гласуват и собствена отговорност

Димитър Димитров

Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за Covid-19 болни и хора под карантина. Това съобщи пред бТВ в събота, денят за размисъл преди изборите, Димитър Димитров, говорител на Централната избирателна комисия.

Той коментира и обстоятелството, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас, понеже срокът за подаване на заявление за гласуване в подвижна секция изтече на 31 март.

"Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона", посочи Димитров.

По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработват данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок.

"Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината", добави Димитров.

Попитан дали е възможно оспорването на резултати от изборния процес с аргумент, че хората под карантина са затруднени да гласуват, Димитров отговори: "Нека опитат".

"Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага", каза той.

"Останалото е отговорност на самите избиратели", добави Димитров.

786 души са осъдени през 2020 г. за нарушаване на карантината. Това става ясно от данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура на "Сега". Ефективно са осъдени 8 души, 244 са получили условни присъди, а 528 са наказани с пробация. През първата година, в която върлуваше пандемията, са образувани 3253 разследвания за нарушаване на карантината. На съд са предадени 971 души. Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни актове, 474 споразумения и 2 предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Оправдани са 12 души, съобщава в събота "Сега".

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните за оформяне до момента. Според Димитров в ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

"Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати", допълни Димитров.

Той добави, че вероятно сроковете ще бъдат спазени.

Говорителят на ЦИК съобщи още, че около половината от членовете на секционните избирателни комисии са получили две дози ваксина срещу коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021