ЦИК в пат за становището си по Изборния кодекс, съзнателно бави документа

Членовете на комисия от ГЕРБ искали да приемат “вътрешни правила”

ЦИК в пат за становището си по Изборния кодекс, съзнателно бави документа

Въпреки, че началото на ноември председателят на ЦИК Красимира Медарова се ангажира комисията да изготви до месец становище по Изборния кодекс и провеждането на вота, членовете на комисията все още не са се разбрали в каква форма да бъде то, научи Mediapool. Така изборната администрация за пореден път по политически причини изпада в патова ситуация, в която няма полезен ход.

Идеите, според членове на ЦИК, били няколко, като изборните специалисти искат да постигнат резултат тип “И вълкът сит, и агнето цяло”. “Хем не трябва да обидим законодателите и да им кажем, че са написали лош закон, хем трябва все пак да излезем с някаква позиция, защото по изборите имаше грандиозни обърквания и грешки”, обясниха от комисията.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова беше значително по-пестелива в обяснението си защо тя и колегите ѝ дори не са започнали работа по проект на някакъв документ. “Имаме различия в начина и формата, в която трябва да се представят нашите заключения”, обясни тя пред Mediapool.

От думите на Негенцова стана ясно, че от вчера, четвъртък, има сформирана работна група, която на първо място имала за цел да уточни в каква форма ще бъдат описани наблюденията на изборната администрация. После петимата членове на работната група, в която влизат тя, председателката на ЦИК Красимира Медарова, Румяна Сидерова, Венцислав Караджов и Мария Мусурлиева, трябва да изготвят “структура на доклада”. След изготвянето на структурата цялата комисия трябва да участва в писането на крайния документ.

“Трябва да изчистим въпроса за какви потребители ще бъдат насочени нашите заключения”, обясни Негенцова, посочвайки два възможни варианта – или за вътрешна консумация на ЦИК, или да бъдат дадени препоръки по проблеми.

Ако Централната избирателна комисия обаче си направи “нещо като правила за работа”, както неразбираемо обясняват бъдещото си становище от органа, за пореден път ще затвърди забележката на Венецианската комисия, а впоследствие и на международните наблюдатели на изборите у нас, че ЦИК действа като партиен орган. Тъй като с изготвянето на вътрешни правила за действие на комисията, кой знае защо измайсторени след изборите, ще се избегне анализът на изборния закон.

“Ако кажем, че текстове в Изборния кодекс всъщност създадоха всички затруднения на изборите ще се конфронтираме със законодателната власт, в която мнозинство имат ГЕРБ. Нека не забравяме, че и в ЦИК повечето членове са от квотата на управляващите”, обясниха членове на комисията.

По думите им настояването на преобладаващата част от изборните специалисти в органа е, че за да бъдат всички доволни, най-добре е Централната избирателна комисия да си състави въпросните правила. “Няма как да отговорим обаче на въпроса защо не направихме това преди вота през октомври, а ще го правим няколко месеца след него”, твърдят още запознати.

Мотивът, с който комисията най-вероятно ще се откаже да пише становище по самия закон и неговото прилагане, формално ще бъде, че ЦИК няма право на законодателна инициатива.

По неофициална информация становището, което трябваше да бъде подготвено до месец след изборите, ще се забави поне до март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?