ЦИК: Ваксинирането на членовете на секционните комисии ще е трудно

ЦИК: Ваксинирането на членовете на секционните комисии ще е трудно

Според говорителят на ЦИК Таня Цанева би било трудно да бъдат ваксинирани членовете на секционните комисии на престоящите парламентарни избори.

"За Районните избирателни комисии ваксинацията ще може да се направи, тъй като крайният срок за тяхното назначаване е тази седмица – 12 февруари. По отношение на секционните избирателни комисии ще стои малко по-трудно въпросът", каза тя пред бТВ.

По думите ѝ няма как членовете на секционните комисии да бъдат назначени много по-рано, за да има достатъчно време за ваксиниране. "Дори да се изтегли малко назначаването, това ще са 3-4 дни", каза тя.

Цанева препоръча партиите да търсят членове, които са преболедували или вече са ваксинирани. Самата логистика ще бъде трудна и тежка, защото става дума за голям брой хора – около 100 000 души, посочи говорителят на ЦИК.

Цанева посочи, че Централната избирателна комисия все още очаква от Министерството на здравеопазването протокола, който да определи стъпките на изборния ден.

"Протоколът ще каже екипирани ли ще бъдат членовете на мобилните секции. Изпратили сме писма до кметовете и областните управители, за да поискаме информация за секциите с над 300 избиратели (където ще бъдат поставени машини за гласуване) и за прогнозния брой подвижни секции, за да може да се направи някаква прогноза и стъпки за решаване на проблема с карантинираните граждани. Практиката показва, че една мобилна секция може да обслужи около 25-30 адреса", каза Цанева.

Според нея трябва да се уточни дали хората, които ще обикалят адресите, трябва да бъдат със специални облекла.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус