ЦИК вече разполага с необходимия брой машини за изборите

Премиерът Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев съобщи в началото на заседанието на правителството, че вече е осигурен пълният брой машини за гласуване на предстоящите избори. Във вторник вечерта са доставени в страната допълнителните 1600 бройки машини. Те трябва да осигурят нормално протичане на изборния процес в по-големите избирателни секции.

В страната ще има машинно гласуване в 9401 секции като в 700 от тях трябва има и втора машина. За изборите на 11 юли в чужбина ще има 421 машини за гласуване в 273 секции.

Общият брой на хартиените бюлетини, които ще бъдат отпечатани за изборите, е 7.4 милиона. По закон дори за секциите, в които ще се гласува само с устройства, трябва да има резервни хартиени бюлетини, равни на броя избиратели по списък. Те ще се използват, ако машините в секцията се повредят непоправимо.

С последните промени в Изборния кодекс бе предвидено в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само машинно. Бюлетини се използват при форсмажорни обстоятелства.

В неделя в Благоевград се проведоха първите големи избори с масово машинно гласуване. Те показаха, че вотът протича без проблеми, а участниците не са подали жалби за нарушения. Резултатите показаха, че машинното гласува свежда практически до нула невалидния вот, който с бюлетини достига до 5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?