ЦИК все още се мъчи да изчисли избирателната активност

ЦИК все още се мъчи да изчисли избирателната активност

Не може категорично да се обобщи дали броят на гласувалите в референдума достига или надвишава 20 процента, каза на пресконференция в понеделник следобед говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. Така близо 20 часа след края на изборния ден властите се провалят да дадат отговор на единствения съществен отговор от проведеното преди ден допитване до народа – дали темата ще бъде внесена за ново обсъждане в парламента.

При активност под 20 процента референдумът се смята за невалиден. Ако тя е над 20 на сто, темата за нова АЕЦ ще бъде обсъдена още един път от Народното събрание.

Според социологическите агенции избирателната активност е между 21 и 22 процента. ЦИК вече обяви, че са гласували около 1 400 000 избиратели, но не може да изчисли това в проценти.

Бисер Троянов се аргументира с необходимостта да се въведат още един път цифровите данни от секционните протоколи, заради вероятността при въвеждането им пред районните избирателни комисии операторите от фирмата преброител да са допуснали грешки.

"Избирателната активност ще определим с решението, с което ще дадем и окончателните резултати от гласуването на референдума. В тях ще посочим броя на гласоподавателите според списъците, броят на отговорите с "Да", с "Не", недействителните бюлетини, включително и какво е съотношението на гласувалите български граждани спрямо общия брой по списък на хората с право да гласуват", каза Троянов.

От ЦИК уточняват, че към момента са преброени всички протоколи в страната при първото им въвеждане в районните избирателни комисии. С "Да" на въпроса дали да се развива ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа са отговорили 60.66 на сто от участвалите в референдума. С "Не" са отговорили 37.93 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?