ЦИК задължи областните управители да свалят рекламите на "Aлфа-Атака"

ЦИК задължи областните управители да свалят рекламите на "Aлфа-Атака"

Централната избирателна комисията (ЦИК) задължи в четвъртък вечер областните управители да бъдат премахнати всички билбордове и пана по сгради, които рекламират телевизия "Алфа" и съдържат надписа "Атака", лика на водача на партийната листа за евровота Волен Сидеров и номера на партията в бюлетината – 20, независимо дали имат задължителния за агитационните материали надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Решението си комисията взе след като Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата на "Протестна мрежа" срещу първоначалното отхвърляне на сигнала от ЦИК.


Сигналът на организацията беше за нарушаване на правилата за предизборна агитация преди евровота. В него се посочваше, че на билбордове на партийната телевизия има обозначения с номера на "Атака" в бюлетината, но не и предупреждение, че търговията с гласове е забранена.

От ЦИК не уважиха жалбата, а "Протестна мрежа", представлявана от Асен Генов и Сирма Мишева, обжалва пред съда. В публикуваното на сайта на ВАС решение пише, че "изложените от ЦИК мотиви са бланкетни, като направените изводи са неясни и са в противоречие със събраните доказателства".

Според решението на ВАС, дори да се приеме, че върху рекламния материал няма призив за подкрепа или неподкрепа за тази партия, в случая става въпрос за забрана в търговска реклама да се отправят внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет, която е въведена в Изборния кодекс.

След връщането на случая в ЦИК, членът на комисията Росица Матева от квотата на ГЕРБ предложи два варианта. Според единия трябва на всички билбордове да се постави надпис срещу търговията с гласове, а според другия – да бъдат премахнати всички материали, съдържащи надписите "Алфа" и "Атака" заедно с номера на партията в бюлетината и лика на Волен Сидеров, тъй като в тях става дума за политическо внушение в търговска реклама.

ЦИК се спря на по-строгото решение. Тя задължи областните управители незабавно да разпоредят премахване на билбордовете. Ако това не се случи, комисията има право да им наложи глоба.

Потърсена за уточнение, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни пред Mediapool, че комисията не е длъжна да разпраща решенията си по закон, а областните управители трябва сами да търсят тази информация. "За да се случат нещата в срок, обаче този път ЦИК ще разпрати писма", каза Нейкова.

 

Проверка на Mediapool показва, че областните управители, въпреки задължението си да се запознават с решенията на ЦИК, изобщо нямат подобни "пориви".

 

Емил Иванов, управител на София-област, коментира в петък, че "все още не се е запознал с решението", но то ще бъде изпълнено, щом трябва. От пресцентъра на управата пък казаха, че е логично партиите да отстранят сами рекламите си, но "ще извършат проверка за сроковете, в които трябва да се издаде заповед"

 

Областният управител на София Росен Малинов каза, че "би трябвало кметът да се занимава с това, защото има общински билбордове". Все пак Малинов обясни, че щом трябва, ще разбере за какво става дума, въпреки, че не ляга и става с интернет -страницата на Централната избирателна комисия.

 

От ЦИК уточниха пред Mediapool, че ако рекламните пана на "Алфа-Атака" бъдат премахнати след изборите, това със сигурност ще е нарушение на Изборния кодекс и комисията ще има право да наложи глоби.

До края на предизборната кампания остава една седмица. Закъснялата реакция на ЦИК, както и лежерното отношение на държавните власти към вмененото им задължение, едва ли биха притеснили "Атака", тъй като пропагандните цели на незаконната агитация вече са до голяма степен изпълнени.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014