ЦИК защити "честта и доброто име" на Сидеров, но посегна на свободата на медиите

бТВ е санкционирана заради стари голи снимки на политика, направени и публикувани с негово съгласие

През 2013 г. Волен Сидеров показа сам своя снимка по потник, правена от Деница Гаджева две години преди сватбата им."Виждате как изглеждам без фотошоп. Аз не съм спортист, но нека други политици покажат свои снимки", коментира тогава Сидеров.

По сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ) Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила да санкционира бТВ, за да защити "честта и доброто име" на лидера на "Атака" и кандидат-депутат от Обединени патриоти Волен Сидеров. Засега няма изразена позиция на телевизията по казуса. Тя има право да обжалва решението на ЦИК, още повече, че то звучи доста съмнително от гледна точка свободата на медиите и правото на изразяване.

Повод за наказанието е излъчената в предаването "Мармалад" миналата събота (11 март) рубрика "Топ 10 мъже само по парфюм", в която политикът-националист заема почетното второ място, представен със снимки от своята известна "гола" фотосесия с пура и питие в ръка, заснета и публикувана през 1993 година.

В ЦИК прегледали видеоматериала и установили, че "в част от предаването с продължителност около 3 минути се излъчват неприлични снимки и се коментира кандидатът за народен представител Волен Сидеров".

"Коментарите са с негативен характер към политическата му дейност и към него самия. На фона на неприлични снимки в предаването се съдържат се цитати като "…. голи прелести, запечатани на лента….", "…да му вземат тая снимка да му направят бюлетина с нея…." и други", описва фактическата обстановка решението на ЦИК.

В него се припомня, че разпоредбата на чл. 183, ал. 4, изр. 1, предложение последно от ИК (изм., ДВ. бр. 39 от 2016 г.), която забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. И се посочва, че "по същество тези забрани се изразяват във въздържане от призиви и позиции от всички лица във вреда на кандидат или политически субект, враждебна или дискриминационна реч, омраза или клеветнически изказвания".

Затова Централната избирателна комисия "намира, че в предаването "Мармалад" се съдържат нарушения на законовата разпоредба, които са във вреда на кандидата за народен представител. В случая излъчените неприлични снимки в предаването и негативни коментари към политическата дейност несъмнено накърняват добрите нрави и се засяга честта и доброто име на г-н Волен Сидеров като кандидат за народен представител, участващ в предизборната кампания".

ЦИК приема, че нарушението е извършено от отговорния редактор на бТВ. Затова комисията оправомощава своя председател да състави акт на отговорния редактор и възлага на СДВР да установи пълната му самоличност и адреса му.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

ЦИК накърнява свободата на медиите

На пръв поглед то изглежда съобразено с буквата на закона. При по-внимателно вглеждане обаче решението буди по-скоро недоумение, защото показаните от телевизията снимки не са заснети тайно, нито са откраднати от "семейните албуми" на политика, а са отдавна публикувани с негово знание, активно участие и изрично съгласие. Самият той освен това очевидно въобще не ги смята за "неприлични". През годините на активната си политическа кариера Волен Сидеров дори сам се е хвалил със снимки, на които според него личи доброто му телосложение.

В цитираните в решението на ЦИК моменти от телевизионното предаване не се съдържат никакви "призиви и позиции във вреда на кандидат или политически субект, враждебна или дискриминационна реч, омраза или клеветнически изказвания".

От тази гледна точка решението на ЦИК представлява накърняване свободата на медиите и на изразяването. Още повече, че въпросният политик с поведението си многократно е скандализирал обществото и е накърнявал добрите нрави.

Освен това не може да бъде отнето правото на медиите да изразяват мнение за участниците в предизборната надпревара, особено като се има предвид, че тезите, интелектуалното и моралното ниво на много от тях е обидно за добрия вкус и уважаващата себе си публика.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?