Циклонът Деби предизвика хаос в Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Придвижващият се бавно циклон Деби предизвика хаос в крайбрежните райони на Североизточна Австралия, след като по-рано във вторник бурята от четвърта степен връхлетя сушата, предаде ДПА.

Деби се появи над континентална Австралия между градовете Прозърпайн и Боуен, близо до южния край на Големия бариерен риф. След това се насочи на югозапад и оттогава понижи силата си на буря от трета категория.

В най-тежкия момент от връхлитането на циклона ветровете му достигаха 175 км/ч, а поривите на вятъра до 260 км/ч.

В социалните мрежи се появиха огромен брой видеоматериали за опустошителния вятър, валежи и наводнения. На тях се виждат отнесени покриви, изпочупени прозорци и изкоренени дървета, а някои жилищни райони са под заплаха от наводнение.

Засега няма данни за загинали.

Поради бавното си придвижване циклонът предизвика голям и продължителен хаос. Водещи туристически дестинации като островите Еърли Бийч, Уитсънди и Хамилтън бяха сред населените места, които пострадаха от стихията.

"Все едно че на покрива ми беше паркирал джъмбо джет", каза представителят в регионалния съвет на Уитсънди Джон Колинс.

Властите в щата Куинсланд предупредиха хората да имат готовност за сериозни щети, ранени и дори за загинали.

Премиерът на щата Анастасия Палашчук заяви, че над 48 хиляди домове са без електричество, като по първоначални данни има сериозни имуществени щети в Прозърпайн. По думите ѝ такъв циклон има "веднъж на сто години".

Комисар Иън Стюарт от полицията заяви, че неуточнен брой населени места са откъснати от света заради бурята и поради тази причина засега не е ясно колко тежки са пораженията в крайбрежните градове. Той призова хората да не излизат с автомобилите си.

Циклонът Деби ще продължи да оказва влияние на обстановката в следващите три дни, каза Палашчук пред репортери.

Метеоролозите предупредиха, че са възможни сериозни наводнения, както и високи приливни вълни заради силните дъждове.

В много райони спешните екипи не могат да достигат до хората. Австралийският премиер Малкълм Търнбул каза в парламента, че планът за реакция на австралийската държава при бедствия ще позволи по-бързо да се обработват молбите за нефинансова помощ.

Бригаден генерал Крис Филд заяви пред репортери в Таунсвил, че екипи и техника за ликвидиране на последиците от бедствието ще влязат в засегнатите райони утре сутрин.

Застрахователите в Австралия официално обявиха циклона Деби за катастрофа, което значи, че ще се създаде специална експертна група и ще бъде открита гореща телефонна линия. По техни сметки застрахователните щети ще възлязат на над милиард долара.

Правителството на Куинсланд обяви 600-километрова зона на опасност. Десетки хиляди са евакуирани.

Около 400 училища и центрове за детски грижи са затворени, а около 2000 работници на спешните служби са разположени в района.

Споделяне

Още от Свят