Циклонът Фани отне живота на 15 души в Индия и Бангладеш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 15 човека загинаха в Индия и Бангладеш в резултат на циклона Фани - една от най-големите бури в Бенгалския залив през последните десетилетия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Фани премина вчера през индийския щат Одиша, като повали дървета и електрически стълбове и разруши постройки. Днес бурята връхлетя щата Западна Бенгалия и се придвижи към Бангладеш, отслабвайки от силен до умерен циклон.

Най-малко 12 човека загинаха в Бангладеш при преминаването на Фани. Мълнии убиха поне шестима души, съобщиха местни медии.

В Индия, където 1.2 милиона жители бяха евакуирани от ниско разположени райони и настанени в стотици подслони, бурята взе три жертви, заяви директорът на националните сили за справяне с бедствия С. Н. Прадхан.

Транспортът в засегнатите райони е затруднен заради прекъсванията на електричеството, нарушаването на водоснабдяването и блокирането на пътища от паднали дървета и стълбове, казаха представители на властите.

Според специалиста по бурите и циклоните Мохамад Хейдарзадей от университета "Брунел" в Лондон скоростта на вятъра при достигането на Фани до сушата в Одиша е била 250 километра в час, което се равнява на ураган от четвърта категория.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?