Циклонът "Татяна" покри България със сняг

Пътната агенция препоръчва да не се минава през прохода "Петрохан"

Циклонът "Татяна" покри България със сняг

Преминаващият през централните части на Балканите средиземноморския циклон "Татяна" покри по-голямата част от България със сняг в понеделник и стана причина за обичайните в такова време пътнотранспортни произшествия. Само в София по данни на КАТ са станали над 70 пътни инцидента.

Заради зимната обстановка, от пътната агенция препоръчаха да не се преминава през прохода "Петрохан". За предпочитане е пътуващите за Северозападна България да ползват магистрала "Хемус" и да минават през Ботевград и Враца.

Забранено е движението за тежкотоварни автомобили през проходите "Предела", "Превала", "Рожен" и "Троянски".

Около 350 машини обработват пътищата в страната, настилките се почистват и опесъчават и няма затруднения в движението, каза председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

Високите проходи "Петрохан", "Троян – Кърнаре" и "Шипка" са критичните точки за преминаването на Стара планина, както и проходите "Предела Папазчаир" и "Предела" в Рило-Родопската област, каза Атанасов.

Той предупреди, че когато след снеговалежите настилките са почистени до асфалт, а температурите паднат рязко, има риск от заледяване.

Заради валежите от сняг в София улиците се обработват със смеси срещу заледяване. Общо 122 снегопочистващи машини разпръскват смеси и чистят снега от булевардите, по които се движи общественият транспорт, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици.

Екипите на почистващите фирми работят на територията на всички 24 райони в София, уверяват от Столична община.

Снегопочистване и опесъчаване е извършено и по планинските пътища във Витоша – "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове".

Градският транспорт в столицата се движи при зимни условия. Поради паднали клони на дървета върху контактно-кабелната мрежа на ул."Краище" е пренасочено движението на трамваите с номера 1 и 6 до кв."Борово".

Врати отвори и кризисният център в Захарна фабрика в бл. 51 А, където могат да бъдат настанени до 80 души, останали без дом. Те ще получат подслон, храна и консултации със  социален работник.

Снегът засегна и област Благоевград, където областният щаб за реакция е в режим на постоянна готовност за действие. Областният управител Бисер Михайлов е предупредил кметовете на 14-те общини да организират постоянно наблюдение на пътната обстановка, нивата на реките и язовирите. 14 са опорните пунктове по пътищата в областта, в които има дежурни екипи от пътноподдържащите фирми.

От Пътната полиция апелират към шофьорите да карат внимателно, като се съобразяват с усложнената обстановка.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.

Валежите на сняг и дъжд се очаква да спрат във вторник следобед. Най-топло ще е в Югоизточна България с максимални температури между 7 и 13 градуса. В Западна и Северна България няма да е по-топло от 3 градуса през деня, а през нощта въздухът ще изстине до минус 4.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?