ЦИКМИ обяви конкурс за преброител на местния вот

Централната избирателна комисия за местните избори взе днес решение да обяви конкурс за преброител на местния вот, съобщи говорителят на ЦИКМИ Александър Александров.

На подизпълнителите да не се предоставят повече от 40% от обема на дейност, е едно от изискванията, които ЦИКМИ поставя. В договора пък ще бъде записано, че избраната фирма ще трябва да бъде готова с преброяването и с резултата от гласуването до 72 часа след края на изборния ден. Ако преброителят на вота не успее да се справи в този срок, договорът с него ще се счита за неизпълнен, обясни Александров.

Желаещите ще могат да получат повече информация от утре до 7 септември в стаите на комисията в сградата на бившия Партиен дом. Оферти ще могат да се подават до 8 септември. Те ще бъдат разгледани и оценени по определена скала до 10 септември. На следващия ден - 11-ти, ще се проведе демонстрация на предложените от кандидатите софтуери, като ще бъде дадена възможност на конкурентите взаимно да откриват недостатъците в предложените от тях програми. "Ще им дадем възможност да хакерстват един спрямо друг", усмихна се Александров.

Заради недостатъци в софтуера, на президентския вот през 2001 гръмна системата на избраното за преброител Обединение "Избори". В резултат на това се наложи голяма част от бюлетините да бъдат ръчно преброени в Централната избирателна комисия.

Окончателното решение кой ще брои вота тази година ще бъде взето на 12 септември. След изтичането на тридневния срок, в който класираните на по-задни места кандидати могат да обжалват резултата от конкурса, ще бъде подписан и договорът с избраната фирма.

Всеки един от кандидатите ще трябва предварително да внесе по 8000 лева, като неуспелите ще получат обратно внесената от тях сума в срок от три дни след обявяването на победителя в конкурса.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?