Циментираха и посипаха със земя дървета по "Парчевич" в София (видео)

В Разград стотици дръвчета изсъхнаха, оказа се, че са засадени заедно със саксиите

Циментираха и посипаха със земя дървета по "Парчевич" в София (видео)

Строителните поразии в София преминават нови граници. След ремонт по столичната улица "Парчевич" се оказва, че изпълнителят е циментирал основата и на дървета по тротоара, алармира привечер в понеделник "Спаси София" и посочи, че при тази ситуация дърветата ще изсъхнат. Парадоксално, днес се оказа, че строителната фирма вместо да премахне цимента, го е посипала с почва и е докладвала пред район "Средец", че проблемът е решен. По целия казус изпълнителят не поема вина за циментирането и твърди, че деянието е извършено от друго лице.

Цимент за десетина дървета на тротоара

Десетина дървета, намиращи се на тротоара срещу 127-о Средно училище "Иван Денкоглу" се оказват оковани в бетон от няколко дни насам, алармира привечер в понеделник "Спаси София". Оттам уточняват, че "варварското действие почти сигурно ще доведе до трайна смърт на старите дървета, които подобно на тези от ул. Граф Игнатиев, в рамките на няколко години, ще изсъхнат и ще станат опасни, което ще наложи тяхното премахване". От неправителствената организация припомнят, че глобата за такова деяние до 10 000 лева за дърво.

"Бесни сме! Освен традиционно безумно ниско качество на самия тротоар и бордюрите, както и ултра-грозните павета-кокалчета, крайно неподходящи за историческия център на града, трябва да търпим и дългосрочните последствия, които управляващи и изпълнители нанасят на София. Гневни сме и затова, че няма никакъв общински контрол върху фирмата-изпълнител - дърветата стоят бетонирани вече няколко дни, без никой да обърне внимание на проблема", добавят от "Спаси София".

Земя върху цимента

Проверка във вторник сутринта разкри, че вместо реално премахване на цимента, изпълнителят просто е посипал земя върху него. Дори под пръста в основата на дънерите на някои от дърветата имаше циментирани и строителни отпадъци и дори ръждясала стара верига, показа във видео "Спаси София".

До този опит на замитане на проблема се е стигнало след като фирмата-изпълнител на ремонта е била сигнализирана от районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България", който е изискал обяснения и премахване на проблема. От публикуван от него пост във фейсбук става ясно, че фирмата изпълнител се е опитала да го заблуди и него. Той публикува снимки на дърветата, около чийто дънери вместо цимент имаше добре разкопана почва.

"Така изглеждат дърветата на ул. "Парчевич" от следобедния пост на Спаси София. Било е теракол и изпълнителят се кълне, че изсипването му в основите на дърветата не е негово дело (наистина, що за идиот би го направил, освен човек, който иска да убие дървото, имали сме и такива случаи), но го отстрани веднага след като сигнализирахме. Днес ще отида пак да видя. В името на коректността съм длъжен да кажа, че в случая Йорданка Фандъкова няма отношение към работите по този тротоар", написа Трайков.

Mediapool потърси за коментар по новите развития на казуса райнноия кмет Трайчо Трайков.

"В момента на място са главният инженер, и началникът на отдела и представители на фирмата - изпълнител. Към 13.50 часа ми докладваха, че  този слой, наподобяващ бетон, по ръбовете около дърветата, вече е премахнат, коментира пред Mediapool Трайков. От думите му стана ясно, че показаната на видеото на "Спаси София" верига около едно от дърветата, всъщност е на хора от съседния блок и е била използвана за закопчаване на велосипеди около дървото. Тя е премахната.

Спор дали е завършен ремонтът?

От видеото на "Спаси София" става виден и поредния лошо изпълнен ремонт в столицата. Ремонтът на "Парчевич" е трябвало да протече от 3 до 17 ноември, според съобщение, закачено за местните, но в момента на проверката нямаше работници. Показани бяха разровени бордюри, разсипан пясък по улицата. Оставени са фуги между паветата и бордюрите, унищожени са и част от 100 годишните гранитни бордюри, характерни за столицата. Показана бе и ненивелирана шахта, към която ще започнат да се свличат към нея заради наклона.

Трайчо Трайков обаче посочи, че ремонтът на улицата все още не е завършен и крайният срок за това е до края на ноември. Съобщението за 17 ноември било сложено от фирмата-изпълнител за конкретен участък, за да не паркират там местните колите си.

По отношение на ремонта той добави, че предстои да се пренареди част от паважа. "На места, около дърветата са сложени бетонови прегради, а там е имало гранитни бордюри. Самите бордюри са налични, но не са в добро състояние. Те ще бъдат възстановени", каза още Трайков. 

В Разград засадиха дървета в саксии в земята

Разград успешно може да конкурира абсурдите в София. Оказа се, че в квартал в града стотици дръвчета са засадени заедно с кофите в земята и вече са изсъхнали.

Сагата започва преди година и половина, когато стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – "Орел". За целта са усвоени 5.5 млн. лева от еврофондовете. Днес растенията са мъртви, забелязали от местната община при проверка.

Изненадата идва, когато при изваждането им се оказва, че туите били засадени със саксии. бТВ уточни, че прокуратурата започна проверка по казуса.

Споделяне

Още от България