Цинизъм е отхвърлянето на санкции за конфликт на интереси във властта

Отхвърлянето от мнозинството на законопроекта за санкционирането на конфликта на интереси и облагодетелстването във властта е изключителна наглост и цинизъм. Това заяви в четвъртък пред журналисти в парламента депутатът от ОДС и бивш премиер Филип Димитров (ОДС).

По-рано в пленарната зала след прегласуване с 55 гласа "за", 57 "против" и 21 въздържали се, парламентът отхвърли на първо четене законопроекта за предотвратяване на облагодетелстването по служба и санкциониране на укриван конфликт на интереси, внесен от Филип Димитров (ОДС) и група депутати от опозицията.

Законопроектът предвиждаше при укрит конфликт на интереси да се отстраняват от длъжност висши държавни служители и да се конфискуват придобитите облаги от тях и от депутати.

"Българският парламент днес чрез своето мнозинство прие, че това, което е недопустимо и забранено за обикновените държавни служители, не е забранено и недопустимо за висшите държавни служители, депутати и администратори. Прие, че ако намираме за укоримо синът на главния специалист да прави алъш-вериш с това учреждение, то за сина на депутата или на министъра то е позволено. Това е възмутително", заяви Филип Димитров.

Той отбеляза, че въпросът за конфликта на интереси е пряко свързан с въпроса за корупцията.  "Лесно е да се громи корупцията с празни приказки по телевизията, трудно е да се гласува закон, който поставя рамки в шуробаджанащината", каза той и добави, че,ако общественото мнение и този път не реагира, очевидно у нас ще се спазват порядките на третия свят.

Споделяне

Още от България