Ципи Ливни с шанс да оглави нов израелски кабинет

Ципи Ливни с шанс да оглави нов израелски кабинет

Израелският външен министър Ципи Ливни спечели изборите за председател на управляваща партия “Кадима” и ще има възможност да състави ново правителство на страната, съобщиха световните агенции

Ливни победи министъра на транспорта Шаул Мофаз само с 431 гласа - 1.1%. В първата си реч след победата тя заяви, че иска да формира нов кабинет възможно най-скоро, имайки предвид “сериозните заплахи, пред които е изправен Израел”.

Ципи Ливни ще има 42 дни, за да състави ново правителство, като през това време Олмерт ще продължи да изпълнява задълженията си на премиер.

Олмерт, който е разследван за корупция, обяви да се оттегли от управлението, щом бъде избран нов лидер на партията. Според израелският вестник “Йедиот Ахронот" се очаква това да стане в неделя.

Олмерт поздрави Ливни по телефона и ѝ обеща пълно съдействие.

43.1 % от избирателите са подкрепили Ливни срещу 42 % за Мофаз, който е бивш военен министър. Другите двама кандидата - вътрешният министър Меир Шитрит и министърът на вътрешната сигурност Ави Дихтер, получиха съответно 8.5 и 6% от гласовете.

От предизборния щаб на Мофаз заявиха обаче, че преднината на Ливни според тях е само от 1 глас и казаха, че е възможно Мофаз да поиска повторно преброяване на бюлетините.

Ако Ливни успее да формира управляваща коалиция през следващите шест седмици, ще стане първата жена премиер на Израел след Голда Майер, която заемаше поста до 1974 година. Според някои анализатори, обаче Ливни, която е бивш адвокат и агент на Мосад, няма достатъчно политически опит.

Ако Ливни не успее да се справи, след три месеца ще се проведат общи избори в страната.

Дясната консервативна религиозна партия "ШАС", която може да се окаже ключова за нова коалиция, вече предупреди, че няма да влезе в кабинет, който е склонен да преговаря за съдбата на Ерусалим с палестинците. В същото време палестинският министър на външните работи и на информацията Рияд ал Малки вече изрази надежда, че мирните преговори ще успеят при новото ръководство в Израел.

Споделяне

Още от Свят