Спасителната програма се удължава, но срещу реформи

Ципрас: Гърция обръща гръб на икономиите, но трудностите предстоят

Трудно ще обяснят сделката на избирателите си, смята германският финансов министър

Ципрас: Гърция обръща гръб на  икономиите, но трудностите предстоят

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че споразумението за продължаване на европейското финансиране позволява на Гърция "да остави зад гърба си мерките за икономии", но каза, че "истинските трудности" предстоят.

"Ние спечелихме битка, не войната, истинските трудности ни предстоят", каза Ципрас в телевиознно изявление, след като в петък вечерта Атина и страните от Еврозоната постигнаха принципно съгласие за удължаване на сегашната спасителна програма с четири месеца.

Ципрас каза, че с постигнатия компромис в Брюксел, страната "оставя зад гърба си мерките за икономии, меморандума, тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ)".

Атина обаче се съгласи да проведе структурни реформи и да се въздържа от едностранни действия, като има срок до понеделник да представи за одобрение на кредиторите списък с реформите, които смята да извърши, с цел икономическа и финансова стабилност.

След това детайлите ще бъдат доизработени от експерти преди реформите да бъдат разгледани от Еврогрупата, обясни европейски източник, цитиран от "Франс прес".

Списъкът ще трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд до края на април.

В постигнатото споразумение обаче не се споменава за строги мерки за икономии - ключово искане на новото гръцко правителство.

Кредиторите очакват Гърция да спазва поетите ангажименти

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис  определи споразумението като "малка стъпка в нова посока" и каза, че с удължаването на спасителната програма е бил преодолян "задушаващ краен срок". По думите му предстои "уикенд на радост и съзидателност".

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум бе категоричен, че кредиторите и занапред ще очакват от Гърция да се придържа към поетите ангажименти.

”В рамките на програмата има отвореност и гъвкавост, но за тях трябва да бъде платена съответната цена, те трябва да са част от общ подход, който запазва действието на споразумението. Възстановяването на икономиката не може да бъде излагано на опасност, нито стабилността на финансовия сектор”, заяви Дийселблум.

Шойбле: Няма да има плащания, докато не се уточни всичко

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза от своя страна, че тече процес на изграждане на доверие с Атина, посочвайки, че Гърция няма да получи никакви плащания, докато не бъде уреден докрай въпросът за помощната ѝ програма.

"Гърците определено ще изпитат затруднения да обяснят на избирателите си сделката", добави германският министър.

"Сега сме в процес на изграждане на доверие. Затова има строги условия".

Споразумението е било постигнато след интензивни преговори. Министрите са разгледали проектодекларация на Еврогрупата, представен от нейния председател Йерун Дейселблум, и Гърция е дала съгласието си за него, уточниха европейски източници, цитирани от Франс прес.

 Френският президент Франсоа Оланд определи като споразумението като "добър компромис".

Доброто решение бе да удължим финансирането, позволявайки на Гърция да осигури преход и да може да спази своите ангажименти. Доброто решение бе също да ѝ дадем време, за да предприеме реформи и да бъде зачетен изборът на гръцките гласоподователи, допълни френският президент.

Още по темата
Още от Европа