Ципрас и Заев обявиха напредък, но не и пробив в спора за името

Лидерите на Гърция и Македония продължиха преговорите в София

Заев и Ципрас в София, сн. БГНЕС

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев обявиха в четвъртък в София напредък в преговорите за името, но не се очертава да се стигне до окончателен пробив по въпроса на българска територия. Двамата се срещнаха в рамките на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани, но засега няма конкретни резултати от разговора им.
 
"Постигнахме напредък, но имаме още път, който трябва да извървим. По време на срещата в София с Партията на европейските социалисти получихме поздравления за нашите усилия да намерим взаимноприемливо решение на спора за името. Само прогресивни лидери могат да постигнат подобно нещо. Признах, че сме направили доста крачки напред, но има още път, който трябва да извървим. Както винаги последните метри са най-трудни", написа Ципрас в Туитър.
 
Заев от своя страна посочи, че двете страни подобряват приятелството си.
 
"С премиера Алексис Ципрас вярваме, че е възможно да намерим решение, което ще защити достойнството на гражданите и в двете държави", посочи Заев след срещата с Ципрас. 
 
Той коментира, че Македония очаква дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. "Този акт ще предотврати застоя в реформите, няма да позволи увеличаване на национализма и няма да стимулира намесата на трети страни в региона", добави македонският премиер. 
 
Очаква се по-късно в четвъртък Ципрас и Заев да дадат подробности за хода да преговорите. 
 
Българският премиер Бойко Борисов коментира преговорите лаконично: "Знаете, че по тази тема колкото по-малко се изказваме, толкова шансовете да се случи са по-добри."
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
 
Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония. 
 
От друга страна в Гърция има остра съпротива около включването на името "Македония" в решението на спора, която ескалира в многохилядни протести. 
 
Освен това Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска присъединяване на съседни територии.
 
Очаквайте подробности.
Още по темата
Още от Европа

Как оценявате нареждането на премиера за отстраняване на Дж Пи Груп от всички проекти?