Ципрас обяви бъдеща двупартийна коалиция с "Независими гърци"

Шулц: Не разбирам защо лидерът на СИРИЗА пак се обедини с националисти

Ципрас обяви бъдеща двупартийна коалиция с "Независими гърци"

Двупартийна коалиция с Независими гърци обяви Алексис Ципрас в изявление след официалните изборни резултати. Тази коалиция има мнозинство с 155 депутатски места от 300 - членния парламент.

Започнаха консултации за евентуално сътрудничество и със социалистическата ПАСОК. Лявата партия Реката също обещава подкрепа на СИРИЗА в парламента, но без да участва в правителството.“Получихме мандат за четири години“, заяви бъдещият премиер, с което даде ясен сигнал,че ще състави стабилно правителство, което да приложи договорените с кредиторите мерки и реформи.

"В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години.Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа. Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд", каза Ципрас.

От централата на СИРИЗА съобщиха,че се предвижда сформиране на постоянен Национален съвет по европейски въпроси и външна политика с представители от всички парламентарни партии.

Консерваторите от Нова Демокрация категорично отказват сътрудничество с радикалната левица.Комунистическата партия, която идейно е близка с партията на Ципрас,също не желае за влизат в коалиция с новото правителство.

Ципрас, който спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция в неделя, ще се закълне като министър-председател в президентския дворец в понеделник вечер в 20.00 часа местно и българско време.

Новината беше обявена от самия Ципрас, съобщава държавната телевизия ЕРТ.

Бъдещият премиер ще се срещне с президента Пракопис Павлопулос, който ще му връчи мандат за съставяне на коалиционна правителство с дясната партия "Независими гърци“. Все още не е обявен часът на срещата. Съставът на правителството също не се разкрива, въпреки че самият Ципрас съобщи на среща с журналисти, че правителството ще бъде съставено във вторник.

На изборите вчера СИРИЗА спечели 35% от гласовете на извънредните парламентарни избори. На второ място се нареди нейният основен конкурент консервативната „Нова демокрация“ с 28,1%, следвана от неонацистите от „Златна зора” със 7,11% и ПАСОК с 6,42%. Останалите партии, които влизат в парламента, са Компартията с 5,47%, „Потами” с 3,93%, „Независими гърци” – 3,7% и Центристката партия с 3,45%.

Очаква се СИРИЗА ще получи 145 места в парламента, като за мнозинство са ѝ нужни 151. "Нова демокрация” има 75 места, "Златна зора” -19, ПАСОК – 17, Комунистическата партия – 14, "Потами” – 11, "Независими гърци” – 10 и Центристката партия – 9.

Междувременно в прессъобщение на СИРИЗА стана ясно, че "В сряда Ципрас ще участва в срещата на ЕС, където ще представлява и Кипър по молба на президента Никос Анастасиадис“.

Освен това в най-скоро време Ципрас ще посети САЩ. Очаква се ще се срещне с американския президент Барак Обама в кулоарите на ООН, съобщиха от пресцентъра на СИРИЗА.

Победителят на извънредни парламентарни избори планира да участва и в срещата на Европейския съюз по миграционната политика. Тя ще се проведе на 23 септември в Брюксел.

Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА заяви в неделя вечерта пред ликуващите си съпартийци, че изборната победа на парламентарния вот дава нов и силен 4-годишен мандат.

Убедителната победа с преднина от повече от 7 пункта е донякъде изненадваща на фона на бъркотията, която СИРИЗА създаде в гръцката политика и икономика, налагането на банкови и капиталови ограничения и приемането на още по-строги изисквания за трети помощен пакет.

Йерун Дейселблум, председателят на групата на финансовите министри на еврозоната, поздрави новоизбрания премиер на страната и добави, че очаква бързо сглобяване на ново правителство, за да работи с Гърция за прилагане на "амбициозните реформи".

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви ден след парламентарните избори в Гърция, че съжалява за решението на Алексис Ципрас да поднови коалицията си с националистите от "Независими гърци".

Пред френско радио Мартин Шулц каза, че не разбира решението на Ципрас да върне във властта партия, която събра под 4% от вота на избирателите. "Обадих му се втори път, за да го попитам защо продължава коалицията с тази странна крайно дясно партия. Той общо взето не ми отговори. Ципрас е много хитър, особено по телефона. Каза ми неща, които изглеждат убедителни, но в крайна сметка в моите очи са малко странни."

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?