Ципрас: Преговорите с кредиторите навлязоха в заключителен етап

ЕК очаква споразумение до 20 август

Алексис Ципрас

Преговорите на Гърция с международните кредитори навлязоха в заключителен етап, заяви премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите с представителите на институциите навлязоха в заключителен етап. Въпреки трудностите се надяваме, че споразумението ще позволи да се сложи край на несигурността за бъдещето на Гърция и на еврозоната", каза той.

"Не бива да се игнорира фактът, че споразумението има минуси", отбеляза той. Премиерът заяви, че при извършването на данъчната реформа трябва да се отчитат интересите на всички граждани и да се осигури равномерно разпределение на данъчната тежест.

Гърция няма да прекрати преговорите с кредиторите и след сключването на кредитното споразумение за подобряване на условията за развитие на страната, добави Ципрас, говорейки в сряда в министерството на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, което отговаря и за въпросите на селскостопанското развитие.

Премиерът подчерта, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се осигури /на гражданите/ социална справедливост при запазване на доходите на всички професионални групи, а също да се гарантира преразпределение на доходите чрез реформи". Ципрас заяви, че "позитивни реформи са необходими, защото без икономическо развитие не е възможно да бъдат изплатени взетите кредити".

ЕК очаква споразумение между Гърция и кредиторите до 20 август

Европейската комисия очаква споразумението между Гърция и кредиторите да бъде постигнато в срок - до 20 август, заяви същевременно на пресконференция в Брюксел говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Преговорите вървят удовлетворително. И както каза председателят (на Еврокомисията Жан-Клод) Юнкер, споразумение този месец, за предпочитане до 20 август, е възможно", отбеляза Андреева.

По-рано днес Юнкер заяви в интервю за АФП, че ЕС може да предостави на Гърция втори мостов кредит, в случай че преговорите по споразумението за трета спасителна програма се проточат. Той обаче изрази надежда, че Гърция и кредиторите могат да сключат споразумение този месец, "за предпочитане преди 20 август" - датата, на която Атина трябва да направи важно плащане към Европейската централна банка.

Преговорите напредват "по задоволителен начин" в тази посока, каза председателят на ЕК.

Високопоставен представител на управляващата партия СИРИЗА в Гърция призова своята партия да се обедини зад ново спасително споразумение с международните кредитори и да постави интересите на страната на първо място, предаде Ройтерс.

Никос Филис, парламентарен говорител на СИРИЗА, също така заяви, че Гърция не иска мостов заем, който да ѝ помогне да плати дълговете си, а търси цялостно споразумение, така че да може да получи първи транш от 25 милиарда евро от новото споразумение.

Британски експерти: Кредиторите трябва да отпишат 100 милиарда от гръцкия дълг

Гърция има нужда кредиторите ѝ да отпишат задължения за близо 100 млрд. евро, за да може да излезе от продължителната и тежка криза. Това посочват експерти на британския Национален институт за икономически и социални изследвания (NIESR) след анализ на последиците от мерките, наложени от кредиторите на Атина, съобщава в. "Дейли телеграф".

Съкрушителен удар върху надеждите на гърците за икономическо възстановяване могат да нанесат дори само повишаването на ДДС и по-строгите изисквания за бюджета, се посочва в доклада. Според прогнозите на института към края на 2016 година гръцката икономика ще се свие с 30 процента спрямо пиковата стойност през 2007 година и със 7 процента спрямо показателите при присъединяването на страната към еврозоната през 2001 година.

Засега няма основания за надежда, че Гърция отново ще достигне нивото, на което бе при присъединяването си към еврозоната, да не говорим за състоянието непосредствено преди кризата, отбелязва експертът от института Джак Мийнинг.

Затова става дума за продължителна и тежка криза в Гърция, като има голяма вероятност страната да излезе от еврозоната, допълва той.

Според оценки на икономистите от института кредиторите трябва да отпишат или преструктурират най-малко 95 млрд. евро от гръцкия дълг, равняващ се на близо 320 млрд. евро, за да може той да бъде понижен до около 130 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Подобно решение ще направи "поне възможни" плановете на Международния валутен фонд (МВФ) за намаляване на гръцката задлъжнялост до 120 процента от БВП, посочват анализаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа