Ципрас призова Македония да предприеме конкретни мерки за промяна на името

Атина била положително настроена към "Македонска република Скопие", твърди гръцки вестник

Ципрас призова Македония да предприеме конкретни мерки за промяна на името

Алексис Ципрас призова Скопие да предприеме конкретни мерки по въпроса с името на Македония и отстраняването на паметниците, ако иска да се интегрира първо в НАТО, а след това и в ЕС, предаде БГНЕС.

Сред изискванията, поставени от Атина към правителството на Зоран Заев във връзка със спора между двете страни, се включват промяна на името на летището в Скопие, премахване на паметниците, загатващи наличието на иредентизъм и публично оповестяване за приемане на съставното име за обща употреба. Едва тогава ще може да бъде възможно сключването на споразумение между Гърция и Македония, коментира гръцкият вестник "Рийл нюз".

Изданието изтъква още, че по думите на Ципрас, Атина очаква да „бъдат предприети мерки не само на думи, но и на действия, за да може да се започне конструктивен разговор по отношение на името“. Ако това обаче не бъде изпълнено, Гърция няма въобще да пристъпи към подобен диалог.

За момента се предвижда на масата за преговори със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц да бъдат разгледани всички направени досега предложения.

Понастоящем Атина не вижда положително названия като "Северна", "Горна" или "Нова", защото загатват наличието на две или повече Македонии. Гръцкото правителството обаче е положително настроено към предложението за "Македонска република Скопие".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани