Новото гръцко правителство против санкциите срещу Русия

Ципрас се конфронтира с ЕС и във външната политика

Възможно е Атина да използва позицията си като разменна монета в спора с кредиторите си

Алексис Ципрас (в средата) по време на първото заседание на правителството си в сряда.

Новото гръцко правителство, предвождано от радикалната левица СИРИЗА, даде сигнал, че търканията с европейските партньори може да се пренесат от икономиката към външната политика, след като се разграничи от призива на Европейския съюз да обмисли разширяване на санкциите срещу Русия.

Правителството на Гърция не е съгласно със санкциите на Европейския съюз срещу Русия, които нанасят удар върху цялата гръцка икономика, заяви в сряда пред Атинската информационна агенция първият заместник-министър на външните работи, отговарящ за европейските въпроси, Никос Хундис, цитиран от агенция ТАСС.

"Ние не сме съгласни с духа на тези санкции, които имат негативни последствия не само за нашето селско стопанство, но и за цялата икономика на нашата страна", каза Хундис.

Новото гръцко правителството на премиера Алексис Ципрас вчера изрази недоволство, че ЕС е пренебрегнал възраженията на Атина при подготовката на декларацията на ЕС за Русия, в която съюзът заплашва Москва с нови санкции заради ескалацията на конфликта в Източна Украйна.

"Нашата страна изрази протест, защото декларацията бе издадена без предварително информиране на Гърция и без отчитане на мнението на гръцкия премиер. Те знаеха, че се намираме в преходен етап /правителството на Ципрас положи клетва вчера/ ", добави гръцкият дипломат.

Хундис каза, че Гърция ще повтори възраженията си и утре на съвета на външните министри на ЕС, където ще присъства новият гръцки външен министър Никос Кодзиас. Заместник-министърът заяви, че Гърция е равноправна членка на ЕС и ще защитава позицията си, въпреки че мнението на гръцкия премиер е било пренебрегнато.

Гръцкото изявление повдигна въпроси дали новото правителство ще подкрепи продължаване на съществуващите санкции на ЕС, включително визови забрани и замразяване на авоари на руски официални лица и поддържани от Москва сепаратисти, когато дойде времето за подновяването им през март, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Поведението на Ципрас вероятно ще засили тревогата в европейските столици, особено Берлин, от увеличаване на руското влияние в Югоизточна Европа и на Балканите. Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди миналия месец, че Москва се опитва да направи някои балкански страни "политически и икономически зависими", изтъква вестникът.

Първият чуждестранен дипломат, който се срещна с Ципрас, след като той встъпи в длъжност като премиер в понеделник, беше руският посланик в Атина Андрей Маслов, който предаде поздравителна телеграма от президента Владимир Путин.

Руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров намекна по-рано през януари, че ако дълговите проблеми на Гърция я принудят да напусне ЕС, Москва може да окаже помощ на Атина, като премахне забраната върху износа на гръцки храни, която е част от мерките, предприети от Кремъл в отговор на западните санкции, посочва "Файненшъл таймс".

Ципрас, който оглави първото правителство, предвождано от крайната левица в съвременната история на Гърция, отправи сигнал за остър завой в политиката на страната, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Със своите действия - от подбора на управленския състав до предупреждението към ЕС във връзка с политиката към Русия - новият премиер бързо показа, че Европа не трябва да се отнася към Гърция като към слаб по-малък партньор, посочва изданието.

Политически анализатори в Атина изтълкуваха ранните предупредителни изстрели на Ципрас като умни политически ходове, при положение че неговото правителство скоро ще започне преговори с европейските кредитори на Гърция по условията на спасителната програма. Това негово поведение, с което той показва, че може да усложни европейските усилия по кризата в Украйна, може да му даде лостове за влияние при икономическите преговори, смятат анализаторите, цитирани от "Ню Йорк таймс".

Според дипломат от ЕС, цитиран от "ИЮ Обзървър", евентуалното гръцко вето на документите за Русия може да бъде разменна монета в преговорите за гръцкия дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?