Ципрас ще се срещне с Юнкер в сряда в Брюксел

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас се е обадил на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, стремейки се към разговори с ЕС, съобщиха в неделя източници, близки до Юнкер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Телефонният разговор е протекъл гладко и е завършил с договореност за среща в сряда, 4 февруари, когато Ципрас ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд.

По-рано гръцкото правителство разпространи уточнена програма на предстоящите посещения на премиера Ципрас, според която на 2 февруари той ще посети Никозия, на 3 февруари ще бъде в Рим, а на 4 февруари ще се срещне с Юнкер в Брюксел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, предаде ТАСС.

Според правителствени източници в Атина Ципрас се е обадил и на президента на Европейската централна банка Марио Драги.

През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявления на Ципрас, че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договорена с международните кредитори от предишното правителство.

Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, бе основното предизборно обещание на лявата радикална партия СИРИЗА, чийто лидер стана премиер.

Ципрас също така обеща да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки че бе намален, все още възлиза на около 315 млрд. евро.

Дневният ред на срещата между Ципрас и Юнкер не е обявен, но според гръцки медии ще бъде обсъден въпросът за гръцкия дълг и реформите, които правителството възнамерява да проведе.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа