Ципрас успокои кредиторите със състава на новия кабинет

Ципрас успокои кредиторите със състава на новия кабинет

Гръцкият премиер Алексис Ципрас назначи двама от преговарящите за спасителния план на страната начело на финансовото министерство като знак към международните кредитори, че новото правителство ще се придържа към условията на спасителния план, съобщи "Ройтерс".

Ципрас преназначи Евклидис Цакалотос като финансов министър и направи Георги Чулиаракис заместник-министър на финансите.

Предишните си постове в новия кабинет запазват също бившите ръководители на външното министерство Никос Кодзиас и на националната отбрана Панос Каменос, обяви правителствената говорителка Олга Геровасили.

За министър на вътрешните работи е назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването.

Новото правителство е съставено общо от 16 министри, от които седем са жени, и трийсетина заместник-министри и държавни секретари, отбелязва Франс прес.
Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) се завръща в Атина през октомври, за да проверява напредъка на новата спасителна програма на страната.

До края на годината в рамките на 95 дни, новото правителство трябва да финализира болезнени мерки от спасителното споразумение, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Най-големите трудности, пред които ще бъде изправено новото правителство и които следва да реализира в много кратко време, са свързани с рекапитализацията на гръцките банки, с реформирането на пенсионно-осигурителната система и трудовите отношения, с новия приватизационен фонд и с уреждането на гръцкия държавен дълг.

Един от първите приоритети на новото правителство ще бъде да определи предварителните мерки, които се изискват от кредиторите и които то ще реализира, за за бъде отблокирано отпускането на подтраншове от новата договорена финансова помощ.

Тези подтраншове са на стойност 3 милиарда евро. Те бяха одобрени през август, но досега не са били обвързани с реализацията на конкретни мерки, за да бъдат преведени средствата.

До края на ноември трите милиарда евро трябва да бъдат предоставени, за да може Гърция да погаси задължения към МВФ и изобщо да продължи да обслужва своя дълг, тъй като ако това не се случи, има опасност хазната да изпадне на червено, пише още вестникът.

Споделяне

Още от Европа