Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЦИ(Р)К: Управляващите "преметнаха" ГЕРБ, след като президентът отряза ДПС

Местан с ултиматум: Докато Плевнелиев не спази закона, и парламентът няма да го спазва

39 коментара
Ивилина Алексиева. Сн. БГНЕС

Управляващите лишиха ГЕРБ от зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), след като президентът по-рано издаде указ, с който "даде" предимство на ГЕРБ в комисията за сметка на ДПС. То обаче няма да се реализира, защото ЦИК остана с 18 вместо с 19 члена. Безпрецедентният политически скандал избухна заради спора дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия ѝ брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в НС.

Панаирът се разигра в четвъртък, когато след петчасови кавги БСП и ДПС с гласовете на трима независими депутати избраха за председател на ЦИК кандидата на социалистите Ивилина Алексиева. За заместник-председател беше избрана Мария Мусорлиева, предложена от "Атака", а секретар стана Севинч Солакова, издигната от ДПС.

ГЕРБ също имаха предложение за шеф на ЦИК - бившият конституционен съдия Маргарита Златарева, която обаче беше отхвърлена, а изненадващо не беше избрана и за заместник-председател.

Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване и призива емоциите да бъдат овладени, а ръководството да бъде избрано, това не се случи.

Така комисията ще работи с 18 души, докато не бъде избран 19-ият, законът е изричен, че ЦИК трябва да има двама зам.-председатели. БСП и ДПС твърдят, че са нарушили закона, защото президентът е направил същото.

Предисторията

До тази развръзка се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на 15-те "редови" членове в ЦИК, като реши оспорваното място в комисията в полза на ГЕРБ.

Според указа ГЕРБ има шестима членове на комисията, петима са от Коалиция за България, по един от "Атака" и ДПС, както и по един от НДСВ и Синята коалиция.

Очаква се БСП и ДПС да обжалват указа на държавния глава в Конституционния съд, но преди това предприеха маневра в парламента, която може да доведе и до жалба от страна на ГЕРБ.

Математическият спор прерасна в политически сблъсък заради текста в Изборния кодекс, според който пропорционално на партийното разпределение в парламента се пресмятат членовете на ЦИК, назначавани от държавния глава.

От тази сметка, обаче, управляващите изключват четиримата членове от ръководството на комисията, които се избират от НС, въпреки че те също са членове на колективния орган и нямат по-различни правомощия от останалите. Изборният кодекс ясно казва, че квотно се разпределят членовете на комисията, извън тези четиричленното ръководство.

Целесъобразността, обаче в случая не е в унисон със законовия текст. Именно затова се получава и разминаването в сметките.

ГЕРБ и президентът изчисляват пропорционалното участие в 19-членната комисия, а управляващите делят същите квоти, но сред 13 членове (без четиримата от ръководството и двамата на Синята коалиция и НДСВ).

Според сметката на управляващите, ДПС трябва да имат общо трима представители в 19 -членната комисия, а ГЕРБ и БСП по шестима, докато според ГЕРБ и президента ДПС трябва да има 2 места, а партията на Бойко Борисов – 7.

Битката за заветната една бройка произтича от това, че решенията в 19-членната ЦИК се взимат с две трети от гласовете, или 13 гласа. Така, ако ГЕРБ няма 7 души в комисията, няма да може да блокира БСП и ДПС без помощ от НДСВ или Синята коалиция.

Президентът: Недопустимо "с процедурни хватки" се подменя вотът

Росен Плевнелиев защити решението си като посочи, че то е в съответствие с резултатите от парламентарните избори през май 2013 г. и е недопустимо "с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът".

Преди ден той призова партиите консенсусно да изберат членовете на ЦИК и да решат спора за едно от местата, като излъчат за него някой от кандидатите на неправителствените организации. След като партиите в НС не излязоха с общо решение, Плевнелиев бе принуден да влезе в ролята на арбитър.

"Указът на президента е в абсолютно грубо нарушение на Изборния кодекс и на тази пропорция, защото президентът на републиката взе от ДПС, за да даде тази бройка на ГЕРБ", обяви председателят на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Според него текстовете в Изборния кодекс показват ясно съотношение - "партия ГЕРБ има 5.14 полагащи се членове, ДПС – 1.95".

Ръководството на ЦИК остава без човек на ГЕРБ

По закон всяка партия може да има само по един член в ръководството на ЦИК, но не е написано изрично, че всички парламентарно представени партии трябва да имат представител.

Така БСП и ДПС избраха трима от шефовете на комисията, която остава без един зам.-председател, въпреки, че в Изборния кодекс ясно е записано, че те са двама.

Според закона такъв може да бъде предложен само от парламентарно представена партия или коалиция. В този състав на НС – с четири парламентарни групи, няма възможност друг освен ГЕРБ да номинира зам.- председател.

Ако управляващите решат ръководството да остане с трима души, ГЕРБ може да отнесе въпроса към КС.

Освен това депутатите решиха да предложат на президента да назначи останалите членове на ЦИК според сметката на БСП и ДПС. Това решение обаче няма задължителен характер и е по-скоро формално и демонстрира някаква символна воля на парламента. Предложеното разпределение всъщност отразява исканията на управляващите, записани и в кодекса.

Избраната за председател на комисията Ивилина Алексиева заяви, че ще свика заседание kd ЦИК още в петък. "Изборният кодекс предвижда заседанията на ЦИК да бъдат валидни в случаите, в които присъстват повече от половината от нейните членове, решенията да се взимат с кворум две-трети от присъстващите", заяви Алексиева, чиято кандидатура за ЦИК бе внесена от Института за модерна политика на Борислав Цеков.

"В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно"

Мотивирайки решението си, президентът посочи, че ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган и всички членове имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член.

"Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание", заяви държавният глава.

Той припомни още, че според Изборния кодекс нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в ЦИК.

"Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес", обясни държавният глава.

Според тълкуването на БСП и ДПС, тъй като председателят, двамата му заместници и секретарят на ЦИК се назначават от пряко парламента, те "не играят" при пресмятането на квотите. От останалите 15 бройки се вадят още две, включващи по един представител на Синята коалиция и НДСВ – двете формации, които са успели да вкарат евродепутати на предишните евроизбори.

Според ГЕРБ обачеq няма никаква логика ръководството на комисията да бъде изключено от общото изчисление.

Мотивът на управляващите, в защита на тяхната теза е, че нито опозицията, нито президентът, са обърнали внимание на текста, който "изключва" ръководството на ЦИК от общата квотна сметка.

Отговор на закононарушение със същото

След като управляващите решиха да нарушат закона в отговор на президентското закононарушение, БСП и ДПС дадоха емоционални пресконференции, в които нападнаха Плевнелиев, а в същото време ДПС отправи и намек за съглашателство между коалиционния си партньор и президента.

Лютви Местан попита защо, за да облагодетелства ГЕРБ, Плевнелиев не е отнел едно място в ЦИК от БСП, а го е взел от ДПС.

Мая Манолова от БСП обвини президента в нарушение на конституцията и незачитане на правовия ред, но не пожела да каже дали на това основание ще се стигне до импийчмънт. Местан пък от своя страна обяви, че ако Росен Плевнелиев не ревизира решението си и не намали бройките на членовете от ГЕРБ в ЦИК, ще трябва да му се припомни, че "живеем в парламентарна република".

Нито Местан, нито Манолова обаче пожелаха да отговорят защо, след като обвиняват президента в нарушаване на Изборния кодекс, те също го нарушават с отказа си да изберат зам.-председател на ЦИК.

От думите на Местан се разбра, че когато Плевнелиев преразгледа решението си и отнеме "една бройка" от ГЕРБ, тогава и парламентът ще назначи заместник-шеф на комисията от партията на Борисов.

В това време пък Цецка Цачева обяви, че в петък ГЕРБ ще внесе за повторно гласуване в пленарната зала кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК.

Тя определи случилото се като безпрецедентено. За пръв път в демократичната история на България, опозицията - в лицето на най-голямата група - няма представител в ръководството на ЦИК в нарушение на Изборния кодекс, каза Цачева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. news
  #39

  Защо ли ГЕРБ толкова много държат на състава на ЦИК и настояват обезателно да имат блокираща квота?! НЯКОЙ ЗАДАВА ЛИ СИ ТОЗИ ВЪПРОС? Отговорът буквално ще ви избоде очите - защото много добре си знаят, как те се възползваха от ЦИК, когато имаха там ПЪЛНО БОЛШИНСТВО - на ВСИЧКИ избори, които ТЯХНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ организираше! Тогава не беше интересно КОЙ КАК Е ГЛАСУВАЛ, а беше важно, как ЦИК брои и признава и не признава гласовете, КОЙ разнася протоколите и дали може да ги подмени по пътя и накрая

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #38
 3. Inci
  #37

  Атака тази нощ свали и прозрачната си нощничка преди да си легне с Местанчо.

 4. Inci
  #36

  Между рекетьори: ББ - Ама ти ми отряза един пръст бе човек ?!! СС - Еее, стига де, какво толкова се лигавиш? Нали имаш още девет? Какво толкова станало? ББ - Да, ама аз когато ймах нож... не съм ти рязал пръсти... СС - Еми, да си ми рязал. Сега сатъра е в мене.

 5. Коментарът е изтрит в 21:57 на 7 януари 2021 от автора.
  #35
 6. nik
  #34

  Борбата за ЦИК е толкова голяма, защото Станишев обяви, че ще изрови земята но ще спечели изборите. Как ще изрови земята се видя на предишните избори /костинбродската афера/. Наскоро Борисов пък, след посещение в северозападния край каза, че се шокирал от наглостта с която ДПС купувало цели села. /чрез арендатори и пр./ и то в региони, където няма естествен електорат. БСП и ДПС готвят мащабни манипулации и фалшификации, пред които може би ще задминат костинбродската. затова е борбата за ЦИК.

 7. nafarfor
  #33

  "Недоволни от прибързаното действие на Плевнелиев, който на практика взе място на ДПС и го даде на ГЕРБ, ......" Цялата статия можеше да се побере в тези няколко реда. Прибързаните неправомерни действия доведоха до нов скандал. Саботажът е изцяло на лицето чехлю, при това не му е за първи път да взривява крехките компромиси и постигнатите договорености в парламента. Това жалко безлично човече се оказа изключително злопаметно и отмъстително интригантче. Нищо чудно, че и жена му се гнуси от него.

 8. случайно минаващ
  #32
 9. Истинско Име
  #31

  изключително интересна ситуация. борбата за цик е толкова голяма, сякаш цик определя изборите, а не избирателите. да се цитират текстове от закони на територията е все едно да се разправят вицове. чак пък до к.с. щели да докарат въпроса, като много добре се знае, че к.с. е най-големият виц с пошло съдържание..

 10. ivancho ivanov
  #30

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.