Циркът приключи с очаквано решение: Няма да има нова конституция и ВНС

Циркът приключи с очаквано решение: Няма да има нова конституция и ВНС

Политическият цирк с лансирания от премиера Бойко Борисов "рестарт" на държавата приключи. Депутатите окончателно решиха, че няма да бъде свиквано Велико народно събрание (ВНС) за приемане на нова конституция. Управляващите събраха едва 111 гласа "за" (ГЕРБ и "Обединени патриоти") от нужните над 160.

Този развой се очакваше от месеци. През септември проектите за набързо написаната уж нова конституция и този за свикване на ВНС бяха подписани от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки. Беше ясно, че управляващите няма как да съберат нужната подкрепа за свикване ВНС, защото БСП и ДПС обявиха, че са против. Без тях мнозинството би събрало най-много 145 гласа подкрепа. При гласуването в сряда депутатите от "Воля" се въздържаха.

Дори партията на премиера не показа сериозни намерения към предложението си, защото темата бе забравена за повече от 2 месеца, вместо да бъде детайлно обсъждана, а междувременно се намираха всякакви причини за протакане.

Темата бе изненадващо включена в дневния ред за сряда – денят, в който правителството обяви мек локдаун до 21 декември заради коронавируса. Допреди дни от ГЕРБ твърдяха, че по идеята за свикване на ВНС предстоят дискусии и нищо не показваше, че скоро предстои гласуване.  

По време на дебатите от БСП призоваха премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента за точката, а ако не може – "да се включи онлайн може би от джипката, или от някъде другаде". Това обаче не се случи.

"Конституционният кьорфишек"

"Какво по-логично за един процес, започнал между два протеста, от това да завърши между два бюджета. Конституционният кьорфишек, каквото по същество са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието. Този път от влошаващата се здравна, социална и икономическа криза. Нито така нареченият рестарт успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата", каза по време на дебатите депутатът от БСП Крум Зарков.

По думите му двата проекта ще изобличат характера на властта - "изчерпана, безидейна, уплашена, но власт, готова на всичко, за да остане на власт, дори да посегне на основния закон на страната".

По думите му досега в историята "никой никога не бе дръзвал да хвърли конституцията в едната посока, за да тръгне народът след нея, докато той се измъква в другата".

"Конституцията не е Библия"

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че от казаното се вижда, че конституционният дебат в България "би бил изключително труден, защото трудно може да се намери фокусът и темата за разговор".

Той добави, че "конституцията не е Библия, за да не може да се променя".

"Не сме обявили война на настоящата конституция. Ние отчитаме нейните преимущества, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея. Не мисля, че това е лоша инициатива", каза Биков.

По думите му ГЕРБ просто вкарали в парламента идеите на протестиращите срещу властта. Всъщност обаче основното искане на демонстрантите беше правителството и главният прокурор да подадат оставки. 

ДПС: Това предложение не отговаря на обществените нагласи

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че предложената нова конституция "категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания".

"Когато ГЕРБ говори и предлага нова конституция, трябва с действията си да докаже, че спазва сега действащата. Включително тук и в Народното събрание, включително в законодателството, включително и от председателя на Народното събрание. Уви, свидетели сме на погазване на конституцията на Република България и законите на страната и от председателя на Народното събрание и от ГЕРБ в Народното събрание и в законодателството", каза той.

И подчерта, че Венецианската комисия ясно е казала, че "този проект не става".

Предисторията, Венецианската комисия и Конституционният съд

Неочакваното включване на точката в дневния ред дойде само два дни, след като Венецианската комисия към Съвета на Европа разкритикува проекта за нов основен закон и отново призова да бъде премахната недосегаемостта на главния прокурор

Още в разгара на протестите това лято, когато Бойко Борисов обяви, че иска да "рестартира държавата" с ВНС, той бе атакуван, че това е маневра за печелене на време.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха набързо скалъпения си общ проект на 2 септември, но обсъжданията по него на практика така и не бяха проведени. По закон процедурата, при която да се реши дали да се свика ВНС, трябва да стане от 2 до 5 месеца след внасянето на проекта. В началото ГЕРБ неуморимо повтаряха, че бързат и решението ще бъде подложено на гласуване на първата възможна дата – 2 ноември. Това не се случи. Вместо това процедурата беше включена в дневния ред почти месец по-късно, без планираното широко обсъждане с експерти, но дори и заседания на създадената за целта комисия.

Самото внасяне на проекта на 2 септември също се превърна в цирк. За да бъдат осигурени нужните подписи, се наложи депутатите от "Воля" да го подпишат. Това стана дни след като председателят на партията Веселин Марешки беше обявил, че не подкрепя свикването на ВНС. По-късно се разбра, че майката на Марешки и бившият депутат от "Воля" Андон Дончев са получили на концесия два плажа

Окончателното решение, че свикване на ВНС няма да има, дойде седмица преди Конституционният съд да се произнесе дали самата временна комисия за конституцията не е противоконституционна. Оттук нататък каквото и да каже КС, то ще е без значение, защото самата комисия стана безпредметна.

Все пак прозрачният трик с новата конституция свърши работа на властта. Правителството не подаде оставка, продължилите четири месеца протести затихнаха, а тема номер едно за обществото вече е вилнеещата втора вълна на коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?