Цистерна с газ дерайлира край варненското село Боряна

Машинистите на БЖК са успели в движение да върнат композицията на релсите

Снимка: БГНЕС

Цистерна с газ от товарна влакова композиция на частната "Българска железопътна компания" (БЖК) е излязла за кратко от релсите преди варненското село Боряна, но машинистите са овладели ситуацията. Те са успели в движение да върнат цистерната обратно на железния път, който обаче е повреден и в момента движението на влаковете в този участък на междугарието Дългопол-Комунари е преустановено. Композициите ползват паралелния път.

Инцидентът е станал в 2.30 часа, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която е собственик на релсовия път. Влаковата товарна композиция се е състояла от 9 товарни вагона и 10 цистерни с газ и на г200 метра преди жп спирката на село Боряна едната цистерна е излязла от пътя. При влизането си в гара Комунари вагонът възстановява движението си по железния път.

Дерайлиралата цистерна е била отделена от композицията и откарана до Кранобат. Останалият товар продължи за Долно Езерово, за където е бил предназначен.

Движението по път 2 на междугарието е преустановено, извършват се следствени действия, работи и комисия за изясняване на щетите на НКЖИ. По предварителна информация има повреди по около 4 км железен път, както и по трите входни стрелки на гара Комунари.

Нямало е опасност от излизане на композицията от железния път и изтичане на газ, увирахо от НКЖИ.

Районната прокуратура в Провадия ръководи досъдебно производство за железопътен инцидент, от който са последвали значителни имуществени вреди на релсовия път – престъпление по член 343, ал. 1, буква “а“, във връзка с член 342, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от държавното обвинение.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?