Цистерната, причинила катастрофата на "Хемус", се е движила със 118 км/ч

Румънският шофьор бе оставен в ареста

Мариан Вилку. Сн: БГНЕС

Софийският градски съд остави в в ареста румънеца Мариан Вилку, който е сочен за основен виновник за тежката катастрофа на автомагистрала "Хемус" край новия пътен възел при гара Яна. Той може да обжалва постановлението пред Софийския апелативен съд.

Според прокуратурата причина за катастрофата е несъобразена с пътните условия скорост на цистерната, управляваната от Вилку – 118 км/ч. Той е успял да натисне спирачки, но в момента на катастрофата скоростта се е намалила едва до 108 км/ч.

Румънецът присъства на съдебното заседание с адвокат и преводач. Вилку е със средно образование, женен и неосъждан. Ако бъде признат за виновен, Вилку може да получи от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Първоначалните експертизи за инцидента са показали, че при тази скорост и с този камион, опасната зона за спиране е 160 метра. Пред съда Вилку поиска да бъдат иззети данните от тахографа на камиона, от които ще се види скоростта.

"Ако съм се движил с тази скорост, щях да получа съобщение на самия апарат. Желая да бъде взета по-лека мярка”, каза той.

Въпреки че шофьорската книжка на Вилку е взета от властите и според защитата няма опасност да се укрие, съдът наложи най-тежката мярка заради тежките обвинения и опасността обвиняемият да се укрие. Според магистратите са събрани достатъчно доказателства - свидетелски показания, протокол от оглед на местопроизшествието и други, за обосновано предположение, че Мариан Вилку е виновник за катастрофата.

Свидетелските показания сочат, че в района около 2-3 км. преди разклона за гара Яна е имало огромно задръстване и движението е било почти спряло. Въпреки това цистерната се е движила с висока скорост.

Адвокатите представиха пред съда договор за наем и декларация от българина Цветомир Ангелов, че ще му осигури жилище, за да докажат, че няма опасност да се укрие. Ангелов е приятел на румънеца. Защитата каза и че Вилку се грижи за болната си майка и издържа семейството си, включително и дъщеря си, която е студентка. Адвокатите се оплакаха и от процесуални нарушения при предявяване на обвинението, които според тях нарушават правото му на защита, но съда не се съгласи с тях.

Адвокатите не оспориха факта, че по това време в района на инцидента е имало голямо струпване на автомобили. Те посочиха, че повод за това било планираното откриване на новия участък. Според адвокатите обаче и ангажираните органи у нас не поставили необходимите предупредителни знаци по този повод. Посочено бе още, че разследващите не са взети данните от тахографа, за бъдат приложени по делото.

Междувременно от "Пирогов" в четвъртък бяха изписани пострадалите при катастрофата мъж на 22 години и 11-годишно момиче. Те са в добро състояние.

Споделяне

Още по темата

Още от България