Цитирайки Ботев, главният секретар на МВР приравни борците за свобода с престъпниците

Битовата престъпност вече е народопсихология

Цитирайки Ботев, главният секретар на МВР приравни борците за свобода с престъпниците

"Ако едно лице иска да извърши престъпление, няма кой да го спре", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и вероятно за да подсили ефекта на прозрението си, прибегна до цитат на Ботев: "Няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от раменете си".

Така днешните престъпници бяха приравнени с борците за свобода, тъй като въпросният цитат на Христо Ботев, част от негово писмо, е употребен именно в такъв контекст и гласи: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."

Три месеца след включването на жандармерията в борбата с битовата престъпност, Светлозар Лазаров представи обширен анализ, според който има 12% спад на този вид престъпления.


"Мисля, че е едно добро начало. Определено не съм доволен, не ме удовлетворява, но 12 % на пръв прочит са един добър знак. Предстои ни много работа това да стане устойчива тенденция", посочи Лазаров.

От по-нататъшните му разсъждения стана ясно, че няма кой знае какъв повод за оптимизъм.

"В крайна сметка, можем ли да спрем някого да върши престъпления? Можем ли да спрем хората да се бият вкъщи, да се убиват в домовете си, да трепят децата си? Тук нещата опират и до възпитание, манталитет. Много се опасявам това вече да не влезе в графата "народопсихология”, защото много зачестиха случаите", каза Лазаров.

"Посегателството над близкия, в семейството са неща, за които едва ли МВР е виновно, че се случва", каза Лазаров.


Той коментира и поредния грабеж в печално известното село Мечка, където 80-годишната Здравка и 85-годишния ѝ съпруг Борис бяха бити и изтезавани заради 60 стотинки, галоши и 2 литра олио.

"Ако има някъде населено място или държава без престъпление, да ми кажете къде е – да почерпя опит от тях и да го приложим в България. Втората причина е като приключи работата ми в МВР, да отида да живея там. След като когато се получи престъпление в село Мечка, то се дава като новина в медиите и мисля, че вървим в правилната посока. Доколкото знам, това престъпление е разкрито и ние сме си свършили работата”.

Според него е важно да има "превантивен ефект, да има полицейско присъствие с оглед създаване на предпоставки за разкриване и обективно разследване на съответното престъпление, бързо и справедливо наказание".

Главният секретар на МВР е възложил да се планира по-широк спектър от мерки с оглед последните случаи.

Той използва срещата си с медиите, за да съобщи и за убийство в Столипиново.

"Двама братя се скарали, единият утрепал другия. Какво да направим? Ясно, изкарано, разкрито, но накъде вървим, какво правим? Това са много сериозни въпроси за обществото”, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България