“Цитрогард” и “Цитросепт джуниър” съдържат забранен дезинфектант

“Цитрогард” и “Цитросепт джуниър” съдържат забранен дезинфектант

Хранителните добавки “Цитрогард” и “Цитросепт джуниър плюс”, произведени от “Цитросепт” ЕООД и “Цитрогард” ЕООД и разпространявани у нас, съдържат неразрешен за влагане в храни дезинфектант. Това е потвърдено от официалните проби, взети от Българската агенция по безопасност на храните и изследвани в акредитирана лаборатория в Хамбург – Германия, съобщиха от БАБХ.

Добавката представлява екстракт от грейпфрут и се използва предимно за подсилване на имунната система.

След получен сигнал по-рано този месец за наличие на дезинфектант в хранителните добавки “Цитрогард” и “Цитросепт джуниър плюс” агенцията забрани цялото налично количество от добавката в страната. Бяха взети официални проби от инспектори на БАБХ и изпратени за лабораторно изследване в акредитирана лаборатория в Хамбург. Резултатите потвърдиха наличие на бензетониум хлорид, неразрешен за влагане в храни дезинфектант.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов каза, че агенцията ще информира прокуратурата, тъй като според него това е криминално деяние.

От търговската мрежа към момента са изтеглени близо 5000 опаковки от добавките, които ще бъдат унищожени. По случая се води разследване и от икономическа полиция и прокуратурата.

От БАБХ уведомяват всички потребители, които са закупили “Цитросепт джуниър плюс” и “Цитрогард”, произведени от фирмите “Цитросепт” ЕООД или “Цитрогард” ЕООД, да се въздържат от консумация.

Споделяне

Още от България