Цивилни турци и руснак в плен на талибаните след аварийно кацане на хеликоптер

Хеликоптер с осмина турци и руснак на борда извърши принудително кацане в район под контрола на талибаните в Източен Афганистан, предаде Ройтерс, като цитира местен служител. Възможно е пътниците да са пленени от талибаните.

Хеликоптерът на компанията за чартърни полети "Хорасан Карго Еърлайнс" кацна принудително в провинция Логар късно снощи при лошо време, съобщи за Ройтерс анонимен служител на компанията."В хеликоптера пътуваха осмина турци, пилотите бяха руснак и афганистанец. Смятаме, че те са в добро здраве. Турски представители поддържат връзка с афганистанските власти послучая", съобщи говорител на турското външно министерство.

Говорител на руското посолство в Кабул потвърди, че поне един от двамата пилоти е руски гражданин.

Служители в провинция Логар казаха, че вероятно сега пътувалите в хеликоптера са в ръцете на талибаните. Хеликоптерът кацнал принудително в Азра, най-източния район на Логар на границата с Пакистан, контролиран от талибаните. За последен път компанията е разговаряла с пилотите вчера следобед и оттогава няма информация за тях.

Висш полицейски представител в провинция Логар предположи, че талибаните са пленили всички в хеликоптера.

Говорителка на НАТО в Афганистан потвърди, че граждански транспортен хеликоптер вчера е кацнал в Източен Афганистан и че коалиционните сили помагат на властите в усилията за издирване на хеликоптера, предаде Асошиейтед прес. Говорителката каза, че не разполага с информация дали хеликоптерът е кацнал от съображения за сигурност или е бил принуден от талибаните.

Първоначално говорител на талибаните каза за Ройтерс по телефона, че не може да потвърди дали бунтовниците държат заложници. По-късно обаче на техен интернет-сайт бе качено съобщение, в което се казва, че талибаните държат 11 чужденци, пътували с хеликоптер. Според талибаните обаче става дума за американски военни.

В съобщението се казва, че чужденците са прехвърлени в "най-сигурния район на Афганистан".

Споделяне

Още от Свят