Цонев напомни на Радев, че ДПС са гласували за него и обеща яснота по закона "Пеевски"

Цонев напомни на Радев, че ДПС са гласували за него и обеща яснота по закона "Пеевски"

Напомняйки на президента Румен Радев, че е получил подкрепата на ДПС на изборите, народният представител от движението и съвносител на законопроекта "Пеевски" за КТБ Йордан Цонев обяви, че партията му ще внася яснота по текстовете, на които държавния глава наложи вето.

Заместник-председателят на движението определи като "много положително явление" високата активност на президента Радев, изразяваща се във връщането на няколко закона. Пред "Нова телевизия" Цонев коментира наложеното вчера вето на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, приети по предложение на Делян Пеевски. Това е третото вето на държавния глава от началото на годината.

"Нашите избиратели гласуваха за президента Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания до този момент", заяви депутатът от ДПС, който също е съвносител на закона за КТБ.

А впоследствие обясни, че в момента ДПС работи, за да внесе повече яснота в закона.

"Ние работим в момента – ние и екипът на Пеевски, върху това да отговорим на мотивите на президента и да внесем повече яснота", каза той.

Цонев не отговори на въпрос на водещия кой е в екипа на Делян Пеевски, а само посочи, че депутатите имат съветници. След това се обърна към водещите: „Когато идвам в "Нова" вече не си задавам въпроса дали ще ме питате за Пеевски, сигурен съм".

Цонев каза още, че в законопроекта на Пеевски и ДПС за КТБ се предвижда ретроактивно действие - т.е. определени членове на закона да влязат в сила със задна дата. Това е нетрадиционно, но законно, обясни депутатът. Проблем били над 800 дела, оспорващи сключени сделки за цесии след фалирането на банката.

„Ние със закон нищо не въвеждаме. Даваме възможност съдът да се произнесе за цесиите по някакъв начин. Ако е обжалвана цесията, до произнасянето на съда квесторите заличават обезпечението на цесията, а то не трябва да бъде заличавано. Ако съдът не признае цесията, синдиците нямат какво да вземат", каза заместник-председателят на движението.

Според него високата активност на държавния глава показва, че той е решил да играе много активна роля и че вероятно качеството на гласуваните в пленарна зала закони е спаднало. "Аз споделям това впечатление, че качеството на заокнодателството спада", каза Цонев.

Той не вижда нищо общо между наложеното вчера вето и словесната престрелка между Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в която бе намесено името на Делян Пеевски. Цонев не пожела да коментира въпросите на държавния глава към премиера.

"Господин Пеевски отговори много ясно и точно в своето обръщение, в само десет реда. Не смятам да коментираме повече това. Но мога да направя коментар на моята партия относно недобрия тон между институциите, между президента и премиера. ДПС никога не е имало такъв тон", каза Цонев.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?