Цонев обвини БСП, че се възползва от интелектуалците за Ирак

Правителството и премиерът не приемат упреците и критиките, които се съдържат в обръщението на интелектуалците към българския народ. Това обяви на брифинга си днес правителственият говорител Димитър Цонев. Документът, който е против войната в Ирак, бе подписан вчера от 230 интелектуалци на срещата им с ръководството на БСП.

Цонев не посочи точни цитати, които са засегнали Симеон, но каза, че това са всички места, където се споменава името му. В обръщението се съдържат следните критики към министър-председателя и правителството - "Отново България изглежда покорно въвлечена в орбитата на силните... Правителството на Симеон Сакскобургготски побърза да им се сложи, да се престарае и в крайна сметка да се включи във войната срещу Ирак... В името на кой династичен интерес България си навлича омразата на арабския свят и презрението на много европейски държави. Последиците от послушанието и покорството на Кобурга тепърва ще тегнат-едва ли върху него и правителствената върхушка... В огромната си част българският народ всъщност е против разгарянето на такава война и е дълбоко възмутен от позицията на правителството".

Цонев заяви, че в декларацията се използват термини от недалечното минало. Правителственият говорител посочи, че в обръщението е сбъркан адресатът, защото външната политика на страната и позицията ѝ по кризата в Ирак е гласувана от парламента. Цонев напомни, че България е парламентарна република и приоритетите във външната политика на държавата не се определят еднолично от премиера, независимо дали той е Симеон Сакскобургготски, Иван Костов или Жан Виденов.

"Всеки има право публично да изразява мнението си, порочна практика обаче е това да става под шапката на парламентарно представена политическа сила", изтъкна Цонев. Според него, БСП се е възползвало от "услугите на интелектуалците", вместо да отстоява позициите си от парламентарната трибуна. Говорителят припомни, че на 7 февруари "Коалиция за България" не гласува против, а се въздържа при решението на парламента България да покрепи логистично коалицията против Саддам Хюсеин.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?