Цонев опроверга министър Свинаров

Правителственият говорител Димитър Цонев и министърът на отбраната Николай Свинаров се разминаха в изказванията си за разполагането на американски бази в България.

Ден след като Свинаров обяви след завръщане от САЩ, че е Вашингтон очаква ясно деклариран парламентарен консенсус по този въпрос, Цонев заяви, че първо трябва да изчакаме становището на САЩ за разполагането на американски бази в България и едва тогава правителството може да вземе решение, което да предложи на парламента за обсъждане.

"Трябва официално да бъдем сезирани, тъй като не може да изпреварваме искането", коментира Цонев.

"Време е българският парламент да излезе с консенсусна декларация дали се противопоставя или стимулира разполагането на американски бази и полигони в страната ни. За нашите партньори е от изключително важно значение да има консенсус по този въпрос, а не както за съжаление се е случвало в годините назад, всяко следващо правителство и парламент да променя позиции", заяви министър Свинаров в неделя пред Би Ти Ви.

Ще има предислоциране на американски бази, вероятно е част от тях да се преместят в България и Румъния. Но конкретика по този въпрос ще има след вземане на решение от американското правителство, каза Свинаров, който в събота се завърна от среща на натовските министри на отбраната в Колорадо Спрингс, САЩ.

Министърът обаче допълни, че развитието на този въпрос трябва да се търси двустранно. В този смисъл Свинаров обяви, че е време парламентът да приеме, и то консенсусно, от всички парламентарни политически сили, декларация в подкрепа на желанието на България да стане домакин на натовски бази.

Смятам, че е краен момент да има една позиция, обяви Свинаров, който заедно с външния министър Паси нееднократно е декларирал готовността на българското правителство за домакинство. Тази позиция многократно е била подкрепена и от дясната опозиция, за разлика от социалистическата партия, която се въздържа да коментира пряко казуса и сред чиито среди са най-яростните противници на разполагането на натовски бази в България.

Министър Свинаров изрази надежда една декларация на Народното събрание да стимулира процеса и до края на годината да има ясно развитие.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?