Цони Цонев подаде оставка като шеф на Етичната комисия във ВСС

Мястото му зае членът на съдебния съвет Пенка Маринова

Сн. БГНЕС

В края на мандата на този Висш съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев реши да сдаде поста на председател на ключовата Етична комисия, която разглежда повечето от прегрешенията на магистратите. За над четири години на тази позиция Цонев се забърка в множество скандали, а комисията създаде противоречива практика при тълкуването на Етичния кодекс на съдебната власт.

От Висшия съдебен съвет съобщиха единствено, че причините за оставката са здравословни. На заседание на комисията в понеделник нейните членове са излъчили за председател Пенка Маринова, която също като Цонев е член на съвета от квотата на прокуратурата.

Само преди 3 месеца Цони Цонев подаде оставка и като член на съдебния инспекторат, където бе избран въпреки острите критики на неправителствения сектор. Той бе предложен за тази позиция от ГЕРБ.

В деня на гласуването в Народното събрание стана ясно, че в качеството си на шеф на етичната комисия във ВСС, бившият прокурор е прикрил от своите колеги в съвета през 2009 година, че срещу кандидата за зам.-шеф на Бургаската апелативна прокуратура Жанета Красимирова е имало образувано наказателно производство. Вместо да съобщи това, Цонев е призовал колегите си да я подкрепят.

В качеството си на шеф на Етичната комисия във ВСС Цони Цонев опита да прикрие нарушенията на вече покойния шеф на Окръжния съд в Хасково Росен Русев, който през юли миналата година кандидатстваше за втори мандат начело на съда.

Етичната комисия на ВСС отказа да образува проверка и срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за действията ѝ по делото "Софийски имоти". Същият съдия бе оправдан и по сигнала за използван фиктивен настоящ адрес в село Топола, община Каварна. Според сайта Бивол целта е била да се скрие от призовкари.

В много случаи обаче Цонев и някои от колегите му действаха светкавично при подадени сигнали срещу определени магистрати. Така бе проведена и акцията на ВСС в столичен ресторант, след като бе подадена информация, че съдията Панайот Генков е вечерял на съседна маса с Ангел Христов, част от тандема "братя Галеви". В други случаи проверките на комисия се точеха мудно с месеци.

Цонев се прояви още при избора на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд, след като отиде на банкета, организиран от магистрата по случай избора. По това време от Съюза на съдиите в България пращаха протестни писма срещу избора на военен съдия с чин "генерал" без опит в цивилното правораздаване за ръководител на едно от най-големите български съдилища.

Споделяне

Още по темата

Още от България