ЦРУ е платило над 5 млн. долара на иранския физик Шахрам Амири, според "Вашингтон пост"

ЦРУ е платило над 5 милиона долара на иранския физик Шахрам Амири, съобщи вестник "Вашингтон пост".

Физикът, който твърди, че е бил отвлечен от американски агенти, вече се прибра в Техеран с полет от САЩ. Той бе посрещнат на техеранското летище от семейството си и от зам.-министъра на външните работи Хасан Кашкави. На летището Амири каза пред журналисти, че е бил отвлечен миналата година, докато бил на поклонение в Медина и отведен в САЩ.

Агенти на ЦРУ се опитвали "чрез психически и физически мъчения" да го накарат да направи с пропагандна цел изказвания против родината му, предлагали му 50 милиона, за да остане в Америка, каза Амири, цитиран от световните агенции. Той заяви, че разполага с документи, доказващи, че в САЩ не е бил на свобода и че винаги е бил под контрола на въоръжени агенти на разузнаването.

Той отрече да е имал нещо общо с иранската ядрена програма. Преди отвличането си той работи в техеранския Промишлен университет "Малек Ащар".

САЩ категорично отричат да са отвличали учения, казват че той е бил в Америка по своя воля, намеквайки, че е избягал, и твърдят, че е предоставил на САЩ информация за иранската ядрена програма.

Според "Вашингтон пост", цитиран от БТА, ученият не е длъжен да връща парите, които е получил от ЦРУ, но може би ще бъде лишен от достъп до тях, след като прекратява, по думите на американски представители, "забележително сътрудничество" с ЦРУ и внезапно решава да се завърне в родината си.

Той е заминал вероятно поради опасения, че властите в Техеран ще навредят на семейството му.

"Всичко, което е получил, сега е извън обхвата му, благодарение на финансовите санкции срещу Иран", каза официален представител на САЩ. "Той си отиде, но парите му не са. Ние имаме информацията, а иранците имат него", заяви американският представител.

В публикацията се посочва, че плащания като това на Амири са част от тайна програма на ЦРУ, окачествявана като "изцеждане на мозъци", който цели да подтикне към бягство учени и други лица, които разполагат с информация за иранската ядрена програма.

Съгласно закон от 1949 г. ЦРУ има право да вкарва в САЩ до 100 души годишно при подминаване на обичайните имиграционни процедури.

Източниците на "Вашингтон пост" отказват да разкрият къде са депозирани петте милиона на Амири, като не е ясно и дали ЦРУ ще може да си възвърне тази сума.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?