ЦРУ е подало пресилена и некачествена информация за Ирак

Сенатската комисия по разузнаване в САЩ разкритикува остро ЦРУ за качеството на разузнавателната информация преди войната в Ирак.

ЦРУ е преувеличило заплахата, се посочва в доклада от 500 страници, според който предоставените доказателства са били "неразумни и необосновани", по думите на председателя на комисията Пат Робъртс.

В документа не се третира въпросът дали администрацията на Буш е преувеличила заплахата, за да оправдае войната в Ирак, тъй като това е тема на отделно разследване.

Много от ключовите заключения на разузнавателната общност от октомври 2002 г., включително за продължаващите програми в Ирак за развитие на оръжия за масово унищожаване, или са пресилени, или неподкрепени от базова разузнавателна информация, сочи докладът.

Документът обаче отхвърля твърденията за оказан политически натиск върху ЦРУ за заключенията му.

Това е много точна, тежка, но твърде оправдана критика към ЦРУ, посочи сенаторът - демократ Карл Левин, член на комисията.

Жертва на "групово мислене"

Американските разузнавателни агенции са станали жертва на подвеждащо "групово мислене", когато са правили оценка на иракския оръжеен потенциал и са подали на администрацията преувеличени и неправилни заключения преди военната инвазия през 2003 г., посочва сенатската комисия.

За това са допринесли много проблеми в разузнавателната общност, които не могат да се обяснят само с недостатъчно пари, обяви в петък комисията.

Тя нееднократно атакува отиващия си директор на ЦРУ Джордж Тенет за това, че поддържал основно възгледите на своята организация, отклонявайки различни гледни точки, предложени от агенциите, които са под шапката на държавния департамент и министерството на отбраната.

Тенет е критикуван и затова, че не е прегледал лично речта на президента Джордж Буш от 2003 г. "За състоянието на Съюза", в която се съдържаше опроверганото впоследствие твърдение, че Ирак се опитвал да закупи уран от Африка.

Говорителят на Буш Скот Маклелън заяви, че заключенията на комисията по същество се покриват с казаното досега от Белия дом за необходимостта от по-нататъшно усилване и реформиране на разузнавателните способности на САЩ, които да отговорят на новите заплахи на века.

Тенет, който подаде оставка, напуска работа в неделя.

Презумпцията била, че Саддам разполага със забранени оръжия

Анализаторите на разузнаването винаги са работили по презумпцията, че Ирак е притежавал химически и биологични оръжия и се опитвал да се сдобие с нови, както и да поднови оръжейната си ядрена програма.

Инспекциите след войната в Ирак обаче показаха, че иракският диктатор не е имал никакви програми за ядрени оръжия и никакви биологични оръжия, като бяха открити единствено скромни количества химическо оръжие.При анализите си разузнаването е игнорирало противоречивата информация поради презумпцията, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение, се посочва в доклада.

Тази динамика на "груповото мислене" е била водеща за анализите на разузнаването, за оперативните агенти и ръководителите, се посочва в доклада.

В документа е посочен произходът на различни спекулации, като например, че присъствието на специализиран камион може да означава опит за пренасяне на химически оръжия, от което е направен изводът, че страната активно произвежда такива оръжия.

Анализаторите от разузнаването също така са направили извода, че Ирак разполага с мобилни лаборатории за биологично оръжие, базиран само на впоследствие опроверганите твърдения на един иракски изменник - информатор, до когото американските агенти никога не са имали достъп.

Докладът на комисията трябваше да бъде публикуван миналата година, но беше забавен с месеци заради дебата за обхвата на разследването и първоначалното желание на ЦРУ да се засекрети близо 40% от документа от съображения за националната сигурност.

В крайна сметка обаче беше решено да се засекретят само 20% от съдържанието на доклада.

Междувременно Джордж Тенет, който напуска поста в неделя, заяви на прощална церемония със служители на Бюрото, че американският народ ще прецени дали то се е справило добре в случая с Ирак и къде са грешките му.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?