ЦРУ е предупредило Обама за руските хакерски атаки

Тръмп попита в Туитър защо предшественикът му не е направил нищо

ЦРУ е предупредило Обама за руските хакерски атаки

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени месец по-рано, са били предприети по нареждане на руския държавен глава Владимир Путин.

Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, обяви в. "Вашингтон поуст", цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки. Едва през януари тази година САЩ назоваха поименно руския президент Путин, обявявайки че се е опитал да дестабилизира американската изборна система.

Според "Вашингтон поуст" още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.

През септември м.г., в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Месец по-рано е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, в който американецът е отправил предупреждение Русия да не се меси в изборите.

На 31 октомври 2016 г. по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива, допълва американското издание, цитирано от БТА.

Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота. Освен това се е опасявал какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия. Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември м.г., като освен икономически, те включваха експулсирането на 35 дипломати, обявени за шпиони, както и затварянето на две руски дипломатически резиденции в САЩ.

Според "Вашингтон поуст" Обама е наредил тайно и свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Целта ѝ е била да бъдат внедрени в руски инфраструктури "спящи злонамерени програми", които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани.

Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на Тръмп.

Сегашният американски президент реагира на публикацията, критикувайки действията на своя предшественик, предаде Франс прес.

"Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?", написа Тръмп в профила си в Туитър, който е традиционното му средство за комуникация.

Споделяне

Още от Свят