ЦРУ е шпионирало 150 български IP адреса според "Уикилийкс"

Те са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки и университети.

ЦРУ е шпионирало 150 български IP адреса според "Уикилийкс"

В списъка с IP адреси, за които се твърди, че са следени и подслушвани от ЦРУ, има и 150 адреса от България, съобщи БНТ.

Преди дни "Уикилийкс" започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

От "Уикилийкс" твърдят, че разполагат с общо 8761 документа, които разкриват как ЦРУ компрометира хиляди компютърни устройства по цял свят.

След като документите бяха публично показани се оказа, че ЦРУ е използвала хакерски програми и вируси, за да проникне в устройствата.

В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят.

Българската следа в документите се намира в секцията "Трезор 7".

Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети, показва справката в документите.

Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани" - използвани за следене на трети компютри и устройства.

"Най-често това е зловреден софтуер, който идва по имейл, отваряте съобщението и вече вашият браузър не е само Ваш.  Използва се и от други. Това много често се случва, особено на мобилните устройства, които нямат никаква сигурност. Малцина са онези, които имат добри системи за защита на мобилните смарт-устройства", коментира по темата Златогор Минчев, който е ръководител на "Информационни технологии в сигурността" в БАН.

Една от фирмите, чието IP е в списъка, е "Лирекс". Това е компанията, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори.

"Това, което можем да кажем за нас, е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси“, каза Боян Янчев, главен технологичен директор в "Лирекс", пред БНТ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?